Foto: Beta/Miloš Miškov

ŠAMAR BANDIĆU

ŠAMARČINA MILANU BANDIĆU: Poslednji šef diplomatije Jugoslavije Budimir Lončar odbio da primi priznanje Grada Zagreba

Budimir Lončar (94), poslednji ministar inostranih poslova Jugoslavije, izjavio je da ne želi da primi medalju Grada Zagreba za doprinos saradnji Hrvatske i EU, koju mu je dodelio gradonačelnik Milan Bandić.

Hrvatska

Lončar je u saopštenju naveo da je postao "objekat javnog, odnosno medijskog, iživljavanja pojedinaca i grupa koji preko mene žele da se obračunaju s prošlošću" i predmet kampanje "koja poprima sve odlike javog linča".

On je napisao da nema nameru da se brani od neosnovanih i bezpredmetnih "recikliranih optužbi" jer o svemu postoje dokumenta i živi svedoci i dodao da mu je ispod časti da ulazi u polemiku s onima koji ga optužuju. Međutim, dodaje ne može da ne zapazi da značajno ćute "organi i institucije države koji bi im po službenoj dužnosti morali da poklone ne samo pažnju, nego i da reaguju na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje".

foto: Profimedia

Austrijski kancelar Franc Vranicki i Budimir Lončar 1989.

"Jednako mi je tako ispod časti da licitiram s onim šta sam uradio za Republiku Hrvatsku i njen položaj u svetu posle raspada Jugoslavije. I o tome postoje dokumenti, zapisnici i živi svedoci koji znaju što je i kako je bilo. U nastalim okolnostima niti mogu niti želim da primim priznanje koje hteo da mi uruči zagrebački gradonačelnik", navodi Lončar.

"Naprosto ne želim ni na koji način da učestvujem u toj žalosnoj drami koja sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i poslednja reč u toj stvari", piše u saopštenju.

"Činjenice mogu da se krivotvore, prećutkuju i zlonamerno interpretiraju, može se bezočno lagati, ali na kraju će činjenice ostati ono što jesu: činjenice. Naša prošlost uključuje i strahote ustaške NDH i pobedonosnu Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj sam s ponosom učestvovao dajući svoj skromni doprinos tome da su u Hrvatskoj danas i moj Zadar, i Rijeka, Istra i ostrva, kao i to što je Hrvatska na kraju Drugog svetskog rata bila na pobedničkoj strani", objasnio je on. Dodao je da je uticao i na posleratni razvoj i međunarodnu afirmaciju Jugoslavije, a ostavio je traga i na sada već tri decenije dugoj samostalnosti Republike Hrvatske, o čemu mogu da govore objektivni istoričari, ali ne i zapenjeni hajkači.

"A ja neću nikome dopustiti da mi otme moj mir i dostojanstvo", zaključuje Lončar.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Beta/Miloš Miškov