Foto: Vladimir Šporčić

ne priznaje madura

KAJLU SKATU SE NE SVIĐA STAV SRBIJE PREMA VENECUELI: Beograd na pogrešnoj strani istorije

Politika

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat izjavio je, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

"Narod Venecuele gladuje pod nelegalnom vladavinom diktatorskog režima. Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stale su uz narod Venecuele i privremenog predsednika (Huana) Gvaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije", naveo je Skat na Tviteru.

Skat je uz poruku podelio vest da se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić juče u Beogradu sastao sa zamenikom šefa venecuelanske diplomatije Ivanom Hilom.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je na tom sastanku rekao da Beograd razume tešku situaciju kroz koju prolazi Venecuela i pozdravio dijalog kao način da se dođe do trajnog rešenja krize u toj zemlji.

On je naveo da Srbija vodi principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država i rešavanja sporova mirnim putem.

Dačić je juče novinarima rekao da Srbija poštuje međunarodne principe i međunarodno pravo.

"Mi poštujemo svaki izbor ljudi u Venecueli i nismo mi ti koji treba da određujemo ko je predsednik", kazao je šef srpske diplomatije.

foto: Zorana Jevtić

Zamenik šefa venecuelaske diplomatije razgovarao s članovima srpskog parlamenta

Zamenik ministra spoljnih poslova Venecuele Ivan Hil saglasio se danas u Beogradu s članovima poslaničke grupe prijateljstva s Venecuelom i skupštinskog Odbora za spoljne poslove da Srbija i Venecuela dele sličnu istoriju i dugo prijateljstvo i da bi ekonomska saradnja mogla da bude uspešnija, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Hil je zatražio podršku Srbije za poštovanje osnovnih načela medjunarodnog prava i podršku u dijalogu i pregovorima s političkom strujom koja, kako se navodi, pokušava na bespravan način da obori vlast u Venecueli.

On je rekao da će Venecuela nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine i da će ostati pri principijelnom stavu nepriznavanja Kosova, navodi se u saopštenju i dodaje da je Hil naveo da je Kosovo kao neustavna država medju prvima priznalo samoproglašenog predsednika Venecuele Huana Gvaida.

foto: EPA

Predsednik poslaničke grupe prijateljstva s Venecuelom Đorđe Komlenski rekao je da će Srbija nastaviti da podržava Venecuelu, socijalnu pravdu i borbu za medjunarodna prava i da u potpunosti podržava rešavanje sporova dijalogom i mirnim putem.

On je zahvalio na podršci koju Venecuela godinama pruža Srbiji po pitanju Kosova, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)