Foto: Profimedia

stručnjaci upozoravaju

HRVATSKA PALA ISPOD 4 MILIONA STANOVNIKA: Dece sve manje, a sve više mladih se iseljava! Penzije i zdravstvo ugroženi!

Prema poslednjoj proceni hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, sredinom prošle godine Hrvatska je imala 4.089.000 stanovnika, što je najmanji broj u poslednjih 25 godina.

Hrvatska

Međutim, prema procenama demografa, Hrvatska je pala i ispod četiri miliona jer se veliki broj iseljenih ne ođavljuje, a DZS procenu broja stanovnika temelji na broju rođenih, umrlih, doseljenih i službeno odseljenih lica, piše "Večernji list".

U poslednjih sedam godina u Hrvatskoj se smanjio broj dece do 14 godina za skoro 60.000, a povećao se broj starijih od 65 i više godina za 74.000.

"Prema mom mišljenju, sada imamo ispod četiri miliona stanovnika s obzirom na to da se veliki broj iseljenih ne odjavljuje. Ali, bitnije od broja stanovnika je loša starosna struktura stanovništva u Hrvatskoj, sve manji udeo mladih do 14 godina u odnosu na starije od 65 godina. To sa sobom nosi teške privredne i socijalne probleme i posledice za penzioni i zdravstveni sistem. Po udelu mladih, vidi se da će mnoštvo škola nestajati", izjavio je demograf Anđelko Akrap sa Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Prema tvrdnjama demografa, tu se ne radi samo o smanjenju stanovništva, nego o tome da svi građani trpe posledice ovako loše starosne strukture stanovništva preko penzija i zdravstvenog osiguranja, jer neće imati ko da ih finansira.

Istovremeno, tvrde demografi, nemoguće je imati 4.089.000 stanovnika, a istovremeno 3.774.548 birača, koliko ih se vodi u registru Ministarstva uprave, a kako se navodi, takve brojke bi bile moguće samo ako su u birače ubrajana i maloletna deca.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia