Foto: AP/EPA

tempirane bombe

AUSTRIJSKI ŠEF POLICIJE ODBRUSIO TRAMPU: Ne želimo teroriste iz Sirije ni njihove supruge! Da neko nije kuvao za njih oni ne bi imali toliko vremena da SEKU GLAVE!

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl smatra neprihvatljivim da njegova zemlja prihvati nazad borce ID sa austrijskim državljanstvom. On predlaže uspostavljanje tribunala u tom regionu.

Austrija
> 14:18h

"Imamo već dosta takvih problematičnih slučajeva kod nas", poručio je on u izjavi bečkom dnevniku Kronen cajtung.

Kikl je naglasio da to važi i za supruge terorista, jer njihovi muževi ne bi imali toliko vremena da "seku" glave da "neko u pozadini nije kuvao za njih". Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od evropskih država da preuzmu svoje državljane - borce Islamske države koji se nalaze u zatvorima u Siriji, i zapretio da će ih u suprotnom pustiti na slobodu.

Kikl je rekao da iz kriznog regiona želi da se vrati u Austriju između 30 i 60 lica, ističući da su oni dobrovoljno otputovali na ratište, gde su se mesecima borili na strane terorističke organizacije, bivali ranjeni i sada, kako smatra, žele da se vrate kako bi iskoristili zdravstveni sistem zemlje koju su želeli da unište. On naglašava da po ovom pitanju postoji jasan stav, a on je da je prioritet zaštita austrijskog stanovništva. "Zbog toga je neprihvatljivo da u Austriji primimo te tempirane bombe. Imamo dovoljno takvih problematičnih slučajeva u našoj zemlji, koje je teško nadzirati", rekao je on.

U Austriji se procenjuje broj lica koja su okarakterisana kao opasnost na oko 600. Kikl zbog toga predlaže da evropske države brzo reaguju i u regionu Bliskog istoka uspostave tribunale protiv terorista Islamske države, uz uključenje Evropske unije i Ujedinjenih nacija. To, kako objašnjava, treba da garantuje da neće biti izrečene smrtne kazne. Što se onih boraca Islamske države tiče koji, i pored svih mera, dospeju u Austriju, Kikl kaže da je prema njima neophodno preduzeti mere, kako u zatvorima ne bi dalje nekoga radikalizovali.

Kurir.rs/Krone. at

Foto AP/EPA