Foto: indeksonline.rs

PONOVO POČINJU RADNE AKCIJE: Mladići i devojke iz Novog Pazara radiće na uređenju pešačkih i biciklističkih staza

Zahvaljujući angažovanju na desetine hiljada omladinaca iz cele SFRJ, realizovali i mnogi kapitalni projekti

Srbija

NOVI PAZAR – Bivši učesnici radnih akcija iz Novog Pazara pokrenuli su inicijativu da se tokom leta ove godine organizuje Omladinska radna akcija (ORA) “Ribariće 2019”.

Mladići i devojke iz Novog Pazara i okoline radili bi na uređenju pešačkih i biciklističkih staza, plaže, kao i prostora za kajakaški i veslački klub na obalama Ribarićkog jezera.

Organizatori ove akcije su bivši “akcijaši”, višestruki učesnici radnih akcija širom bivše Jugoslavije, Kasim Zoranić i Ljiljana Kostić.

Odmah posle završetka Drugog svetskog rata, tadašnje komunističke vlasti pokrenule su omladinske radne akcije za obnovu i izgradnju infrastrukture u zemlji.

Zahvaljujući angažovanju na desetine hiljada omladinaca iz cele SFRJ, realizovali i mnogi kapitalni projekti.

Zoranić ističe da će prijavljivanje za učešće na ORA “Ribariće 2019.” početi već od 1. marta, a prvi pripremni radovi od druge polovine juna, nakon završetka školske godine.

“Planiramo da prvi dan akcije bude obeležen defileom nekadašnjih akcijaša iz cele bivše SFRJ. Svoja iskustva oni će preneti novopečenim akcijašima, koji se prvi put susreću sa ovom vrstom društvenog angažovanja”, rekao je Zoranić, budući komandant ORA “Ribariće 2019”.

On ocekuje veliku pomoć lokalne samouprave i Vojske Srbije koji bi svojom logističkom podrskom omogućili što bolje uslove za smeštaj i boravak akcijaša.

Osim što će raditi na izgradnji ovog važnog sportsko-turističkog kompleksa, učesnici akcije će, po uzoru na nekadašnje ORA, imati mogućnost da organizuju bogate kulturno-zabavne programe, koji će sasvim sigurno privlačiti i one građane van kamp-naselja.

“Naš glavni cilj jeste zapravo da mi afirmišemo druženje, sklapanje novih prijateljstava, toleranciju i postovanje svih razlicitosti. Čini mi se da nam je to sad potrebnije više nego bilo kad ranije”, zaključio je Zoranić.