Foto: Profimedia

jasno

STRANI MENADŽERI O NAJVEĆEM PROBLEMU U CRNOJ GORI: Sve smo videli u drugim državama, ali ovo nikad!

Većina stranih menadžera angažovanih u Crnoj Gori ističe da je zadovoljna sigurnošću koju ima, ali da neka ponašanja podređenih ne mogu da razumeju.

Crna Gora
> 11:02h

Oni su svoja zapžanja izneli novinaru Vijesti, ali nisu želeli da im se otkriva identitet. Jedan od njih je proputovao ceo svet, video tazne običaje, čak i boravio u zemljama gde su zapadnjaci u posebnom kvartu.

Priča kako njegov najbliži saradnik, visoki funkcioner kompanije, koji je uz to i fizički visok, ulazi u kancelariju pognut i kuca sa strahom, po više puta proveravajući da li može da uđe.

Nikako ne shvata zašto osoba poput ove ima tako ponizan i snishodljiv stav.

Njegov zemljak, ali menadžer u sasvim drugačijem preduzeću iz domena turizma, opisuje sasvim sličnu sliku kad se radi o procesima dogovaranja i odlučivanja. "Jedan može da misli, svi ostali kao da nemaju pravo“.

Njegov crnogorski je na zavidnom nivou i nastavljamo razgovor sa ponekom upadicom na engleskom. Oni što ovog mladog menadžera sa diplomom skupih škola menadžmenta, dodatno brine su i odnosi među ostalim zaposlenim.

"Poverenje se percipira kao naivnost, nepovjerenje ispada neka velika lična mudrost, neka vrsta potvrde životnog iskustva. Mada ja mislim da je u većini slučajeva samo strah od otvaranja, paranoja u odnosu na bližnje…“

Da problem ne percipiraju samo „zapadnjaci“ potvrđuje i jedan istočnoevropski menadžer. Iako uzdržan i veoma oprezan u izboru reči, ovaj inženjer, ukazuje na činjenicu da je praktično odustao od pokušaja da organizuje posao po timovima. Stepen unutrašnjeg sukoba u timu bio je preveliki i kvalitet posla je odražavao loše odnose među članovima tima.

Kurir.rs/Vijesti Foto: Profimedia