Foto: N.H.

opsano

CRNI BILANS GRIPA U SEVERNOBAČKOM OKRUGU: Prošle nedelje od virusa preminule dve osobe

Srbija

SUBOTICA – Zavod za javno zdravlje u Subotici saopštio je da su protekle sedmice, dve osobe u Severnobačkom okrugu preminule od virusa gripa, potvrđen je virus infulence A, podtipa H1N1.

U Opštoj bolnici Subotica lečen je jedan pacijent, dok je drugi pacijent iz Bačke Topole, udaljene četrdesetak kilometara, lečen u Kliničkom centru Vojvodine. Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Subotice, dr Nebojše Bohuckog, za zdravstveno stanje obe umerle osobe je otežavajuća okolnost bila što su bolovale i od hroničnih bolesti.

„Kao takvi pacijenti, imali su složeniju kliničku sliku. Takve osobe moraju više računa da vode o svom imunitetu, da ga jačaju, posebno osobe starije od 65 godina. Jači imunitet pomaže obolelima od virusa gripa. Kada su najavljene prve epidemije, pa kasnije i zabranjene posete pacijentima u bolnicama, u Opštoj bolnici u Subotici lečene su tri osobe, koje su imale težu kliničku sliku. Dve su izlečene, a jedna je na žalost prošle nedeljke preminula”, kaže dr Bohucki.

foto: N.H.

On objašnjava da je kod sva tri pacijenta potvrđen virus infulence A, podtipa H1N1, kao i da je prve nedelje februara čak 570 pacijenata se prijavilo na pregled, sa sumnjom na virus i grip. Druge nedelje ih je bilo nešto manje, za 37, a treće nedelje su evidentirane 474 osobe na pregledu. Pokazao se trend opadanja, ali prema rečima dr Bohuckog i dalje bi trebalo biti na oprezu, jer su se najčešće javljala lekaru deca sa ozbiljnim simptomima gripa, ali su mnogii preležali kod kuće, bili su na raspustu.

„Tek krajem sedmice znaće se i da li grip stagnira, kada se sagleda stanje i onih koji su imali lakšu kliničku sliku, kaže dr Bohucki, uz poruku da se u martumože očekivati povećan broj obolelih od gripa. Preporučuje i vakcinu za imunizaciju onima koji je nisu do sada primili. (Kurir.rs/N.H.)