Foto: Zorana Jevtić

napad na srpsku privredu

SKUPO NAS KOŠTA PRIŠTINSKA TAKSA Ljajić: Za 100 dana plasirano za 100 miliona evra manje srpske robe na Kosovo

Politika

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da je za 100 dana od kako su privremene institucije u Prištini uvele taksu na proizvode iz Srbije plasirano za 100.630.000 evra manje srpske robe na Kosovo, nego u istom periodu prošle godine.

"To praktično znači da se gubi milion evra dnevno zbog diskriminatorskih taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije, a realan gubitak je i veći, jer je pre uvođenja ovih barijera postojao trend porasta plasmana robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. O dugoročnim gubicima da i ne govorimo, a oni su neminovni zbog gubitka tržišta", precizirao je Ljajić za Tanjug.

On je naglasio da je u situaciji kada je plasman robe iz centralne Srbije na KiM faktički onemogućen, povećan izvoz drugih zemalja na kosovsko tržište, pa su tako Grčka i Mađarska u januaru ove godine izvezle skoro duplo više robe na KiM nego u istom periodu prošle godine.

Slovenija je, dodaje, povećala izvoz na to tržište dva i po puta, a Makedonija i Hrvatska za trećinu.

"Ukoliko se takse ne ukinu ne samo da će CEFTA sporazum biti deplasiran, već će i ostale regionalne inicijative biti pod velikim znakom pitanja. Iluzorno je o bilo čemu drugom razgovarati, ako se na ovakav način sprečava slobodan protok roba na Zapadnom Balkanu", kaže Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)