Foto: Profimedia

na lekovima

HRVATI NA SEDATIVIMA: Na lekove za smirenje godišne potroše 13 miliona evra!

Gotovo 90 miliona kuna (oko 13 miliona evra) godišnje Hrvati troše na lekove za smirenje.

Hrvatska

Ova suma se odnosi na niz lekova, u koju osim za smirenje spradaju i poput oni koji se prepisuju kod šizofrenije i niza drugih duševnih bolesti. Međutim zabrinjavajuće je što potrošnja lekova za smirenje i za spavanje u hrvatskoj raste iz godine u godinu. U toj kategoriji, prema dostupnim podacima Hrvatske agencije za lekove i medicinske proizvode za 2017. godinu, na diazepam je potrošeno 36 miliona kuna. Reč je o lekovima poput "valiuma" ili "normabela", a Hrvatima je od odmah posle tih tableta najomiljeniji "ksanaks". Na taj je lek potrošeno 26 miliona kuna.

Ta dva leka su u spomenutom vremenskom razdoblju u Hrvatskoj na petom, odnosno devetom mestu najviše korišćenih uopšte! Oba ta leka su anksiolitici, odnosno smanjuju napetost, uznemirenost, uzimaju se za smirenje, a prema podacima HALMED, svaki je dan 76 ljudi na njih 1000 u Hrvatskoj uzimalo neki od tih lekova.

Najviše anksiolitika koristi se u Koprivničko-križevačkoj županiji, gde je njihova potrošnja čak dvostruko veća nego u Istarskoj županiji, u kojoj je potrošnja anksiolitika najniža među hrvatskim županijama.

Kurir.rs/Večernji list Foto Profimedia