Foto: Youtube/Printscreen

SNSD ostaje privržen rezoluciji Narodne skupštine

DODIK: Nećemo odustati od vojne neutralnosti zbog formiranja vlasti na nivou BiH (VIDEO)

"SNSD neće ići u koaliciju sa SDA na zajedničkom nivou, niti će odstupiti od principa vojne neutralnosti zbog formiranja Saveta ministara", poručio je lider te stranke Milorad Dodik, uoči sutrašnjeg sastanka sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Bosna i Hercegovina

Dodik je istakao da su i zvaničnici u Briselu jasno naglasili da očekuju brzo formiranje vlasti.

"SNSD ostaje privržen rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i taj princip neće žrtvovati zbog formiranja Saveta ministara", naglašava Dodik. Od devet resora, kaže, Srbima uz mesto predsedavajućeg pripadaju tri. Ističe, osim uslovljavanja aktivacijom akcionog plana za članstvo u NATO-u, na čemu insistira SDA, prepreka za formiranje Saveta ministara uglavnom nema, čak ni u modelu raspodjele resora.

"Ni to nije problem, ako pripada Srbima predsedavajući Saveta ministara, onda sledeći biraju Bošnjaci, pa Hrvati, pa Srbi. Prema tome, to je jednostavno završiti i tu nema nikakvog posebnog nadgurivanja hoće li neko ovo ili ono.

Uglavnom ostaje samo da se uspostavi odluka SDA. Ali ako oni hoće da drže BiH kao taoca u kome predsedavajući Saveta ministara je i predsedavajući Parlamentarne skupštine, onda dobro", rekao je on.

Pitanje formiranja zajedničkih institucija važno je i za Brisel, kaže. Predstavnici Evropske unije konačan dogovor o Savetu ministara očekuju u narednim sedmicama.

Dodik je istakao da nije spreman na stalne blokade u BiH o pitanjima koja su građanima važna, poput onog o potpisivanju sporazuma o ukidanju rominga, oko čega u Predsedništvu ne postoji saglasnost.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/Printscreen