Foto: EPA/JULIEN DE ROSA

REVANŠI OSMINE FINALA LIGE ŠAMPIONA

NEZAPAMĆENA DRAMA U PARIZU: Mančester junajted napravio ČUDO! Crveni đavoli izbacili PSŽ iz penala u 94. minutu! I Porto prošao Romu sa bele tačke u produžetku (VIDEO)

Nezapamćena drama u Parizu! Mančester junajted je načinio čudo! Posle 0:2 na "Old Trafordu", pobedio je PSŽ u revanšu na "Parku prinčeva" 3:1 i prošao u četvrtfinale Lige šampiona!

Fudbal
> 09:52h

"Crveni đavoli" su do podviga došli golom Markusa Rašforda iz penala u 94. minutu!

Slovenački sudija Damir Skomina je pokazao na belu tačku posle konsultacija sa VAR sobom pošto je Dalo šutirao, a Kimpembea lopta pogodila u ruku! Rašford je preuzeo odgovornost i odveo ekipu Ole Gunara Solskjera među osam najboljih u Evropi!

PSŽ je dominirao u većem delu meča, ali je platio visoku cenu greškama u odbrani iz prvog poluvremena, kada je Romelu Lukaku postigao dva gola.

Gosti su poveli pogotkom Belgijanca već u drugom minutu posle kardinalne greške Kerera, a izjednačio je Huan Bernat u 12.

Lukaku je novu prednost Junajtedu doneo posle pola sata igre kada je Bufon loše reagovao na šut Rašforda sa velike daljine, a Belgijanac iskoristio indolentnost domaće odbrane i ponovo poslao loptu u mrežu.

PSŽ je bio bolji, ređali su se šutevi ka golu De Hee, Di Mariji je čak poništen gol zbog ofsajda, Bernat je pogodio stativu...

Na kraju, "sveci" su surovo kažnjeni u sudijskoj nadoknadi vremena.

Jeste PSŽ bio bez povređenih Nejmara i Edinsona Kavanija (ušao u 95. minutu), ali je i Junajted bio bez Matića, Pogbe, Mate, Erere, Džonsa, Lingardam Marsijala, Valensije, Sančeza i Darmjana.

Čelsi je prvi favorit za osvajanje Lige Evrope, a slede ga Arsenal i Napoli sa 6,00, Sevilja sa 7,00, a kvota na Ajntraht je 20! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača Lige Evrope.

"Sveci" su treću sezonu zaredom eliminisani u osmini finala. Pre godinu dana isprašio ih je Real, a pretprošle godine su, kao i sada, od gotovog napravili veresiju, pa su u Barseloni prokockali 4:0 iz Pariza i izgubili čak sa 6:1.

foto: AP

Velika drama viđena je i u Portu! Domaćin je golom, takođe iz penala, i to u 116. minutu protiv Rome prošao dalje!

Posle 90 minuta je bilo 2:1, pa s obzirom na to da je "vučica" prvi meč dobila istim rezultatom, ušlo se u produžetke, posle kojih slavio je portugalski tim.

Domaćin je na "Dragau" poveo u 27. minutu golom Tininja Soareša. Marega je oduzeo loptu Manolasu na sredini terena, sevnula je kontra Porta, fudbaler iz Malija je u nastavku akcije ponovo dobio loptu i pronašao Soareša pred praznom mrežom - 1:0.

Roma je izjednačila već u 37. minutu iz penala. Militao je oborio Perotija, a precizan sa bele tačke bio je kapiten "vučice", Danijele de Rosi, koji se kasnije povredio.

Tek što je počelo drugo poluvreme Porto je ponovo stekao prednost. Korona je sjajno centrirao, a Marega samo postavio nogu za 2:1.

Do kraja regularnog toka "zmajevi" su stvorili još dve, tri šanse, ali ih nisu iskoristili, pa se ušlo u produžetke.

Odluka je pala u 116. minutu! Sudija Čakir je konsultovao VAR da bi se uverio da je Florenci povukao Fernanda, a onda dosudio najstrožu kaznu. Teljes je bio precizan sa 11 metara za konačnih 3:1 i plasman Porta u četvrtfinale Lige šampiona!

Aleksandar Kolarov je odigrao ceo meč za Romu.

Podsetimo, u utorak uveče su među osam najboljih prošli Ajaks, pobedom nad Realom u Madridu 4:1 (prvi meč 1:2), i Totenhem, trijumfom u Dortmundu 1:0 (prvi meč 3:0).

TOK MEČEVA:

KRAJ U PORTU - 3:1!

116. minut - PORTO - ROMA 3:1 - TELJES IZ PENALA! Sudija Čakir je konsultovao VAR da bi se uverio da je Florenci povukao Fernanda, a onda dosudio najstrožu kaznu. Teljes je bio precizan sa 11 metara.

PRODUŽECI U PORTU - 2:1!

KRAJ U PARIZU - 1:3!

90+4. minut - PSŽ - MANČESTER JUNAJTED 1:3 - RAŠFORD IZ PENALA!

90. minut - Dalo je šutirao, lopta je pogodila Kimpembea u ruku! Sudija Skomina konsultuje VAR! Slovenac je pokazao na belu tačku!

83. minut - Mbape se našao u velikoj prilici, ali se okliznuo, a u nastavku je Bernat pogodio stativu, sa spoljne strane.

70. minut - Draksler se povredio prilikom centaršuta, pa ga je zamenio Menije.

56. minut - PONIŠTEN GOL! Di Marija je zatresao mrežu Junajteda, posle fantastične asistencije Mbapea, ali je gol poništen zbog ofsajda.

52. minut - PORTO - ROMA 2:1 - MAREGA! Porto je anulirao prednost Rome. Sada vodi istim rezultatom kojim ga je "vučica" savladala u prvom meču.

Korona je sjajno centrirao, a Marega samo postavio nogu!

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

37. minut - PORTO - ROMA 1:1 - DE ROSI IZ PENALA! Militao je oborio Perotija, a precizan sa bele tačke bio je kapiten "vučice", koji je savladao Kasiljasa.

36. minut - Nova muka za Solskjera, povredio se Baji, pa ga je zamenio Daloom.

30. minut - PSŽ - MANČESTER JUNAJTED 1:2 - LUKAKU! U jeku dominacije domaćina, Lukaku je postigao svoj drugi gol.

Rašford je šutirao sa velike udaljenosti, Bufon je loše intervenisao, Lukakua niko od PSŽ-ovih defanzivaca nije ispratio, pa Belgijancu nije bilo teško da ponovo postigne gol.

27. minut - PORTO - ROMA 1:0 - TIKINJO SOAREŠ! Marega je oduzeo loptu Manolasu na sredini terena, sevnula je kontra domaćina, fudbaler iz Malija je u nastavku akcije ponovo dobio loptu i pronašao Soareša pred praznom mrežom. Porto ima rezultat koji ga vodi dalje.

22. minut - Bernat, Di Marija... De Hea je kao pod rafalnom paljbom. Šest puta su "sveci" šutirali.

17. minut - PSŽ ima čak 80 odsto vremena loptu u svom posedu.

12. minut - Šansa za Porto, ali je Aleks Teljes šutirao u spoljnji deo mreže.

12. minut - PSŽ - MANČESTER JUNAJTED 1:1 - BERNAT! Kratko je trajalo vođstvo gostiju. Dani Alveš je "izbacio" Mbapea, koji je centrirao, lopta je prošla kroz noge Smolingu, a na "drugoj stativi" se našao Bernat, kome nije bilo teško da je ubaci u mrežu.

Mančester junajtedu sada treba još dva gola (bez ijednog primljenog) za prolaz dalje.

2. minut - PSŽ - MANČESTER JUNAJTED 0:1 - LUKAKU! Velika greška Markinjosa! Hteo je da vrati loptu, koje se dokopao Lukaku, bio je brži od Tijaga Silve, obišao je Bufona i zatresao mrežu.

SASTAVI:

U prvim utakmicama "sveci" su kao gosti na "Old Trafordu" trijumfovali 2:0, dok je "vučica" slavila kao domaćin 2:1.

Da nevolja po Ole Gunara Solskjera bude veća, osim što je njegov tim izgubio utakmicu od Parižana, izgubio je i Pola Pogbu, trenutno najboljeg igrača, koji je dobio crveni karton, a to je samo jedan od velikog broja kadrovskih problema sa kojima se Norvežanin suoačava.

"Mančester junajted je kroz istoriju postao poznat po velikim preokretima, a i Liga šampiona je prepoznatljiva po čudima, kakvo je na primer napravila Barselona upravo protiv Pari Sen Žermena", rekao je Solskjer.

Takođe, Solskjer je bio jedan od tvoraca jednog od najvećih preokreta u istoriji, kada je 1999. godine sa Mančester junajtedom postao prvak Evrope. Podsetimo, u finalu Lige šampiona na “Nou Kampu” Bajern je vodio 1:0 do 91. minuta, kada je Tedi Šeringem izjednačio, a u 93. upravo je Solskjer doneo trijumf “crvenim đavolima”.

Sve vredno pomenda iz prvih 90 minuta borbe dogodilo se u drugom poluvremenu. "Sveci" su pitanje pobednika rešili po kratkom postupku pogocima Presenala Kimpembea u 53. i Kilijana Mbapea u 60. minutu.

Trener PSŽ- a Tomas Tuhel i dalje ima problem sa napadačima, jer se ni Nejmar ni Edinson Kavani nisu oporavili, ali je PSŽ bez njih dvojice bio i u Mančesteru, pa je pobedio.

Solskjerova lista povređenih je daleko duža: Nemanja Matić ima povredu butnog mišića i nije u kombinaciji za tim, a probleme imaju i: Antoni Marsijal, Mateo Darmjan, Ander Erera, Džiz Lingard, Huan Mata, Antonio Valensija, pa i bolesni Fil Džons.

Možda najmanje atraktivan, ali svakako jedan od najzanimljivijih parova osmine finala Lige šampiona je Porto – Roma.

Prvi duel na „Olimpiku“ imao je izuzetno uzbudljivu završnicu. Do 70. minuta su mreže mirovale, a onda je Romin tinejdžer Nikolo Zaniolo sa dva gola doneo prošlosezonskom polufinalisti veliku prednost. Međutim, u 79. minutu Adrijan Lopez je postavio konačnih 2:1 i nekadašnjem šampionu Evrope doneo veliku nadu da može da prođe dalje.

Poput većine klubova koji ove nedelje igraju mečeve Lige šampiona, i Porto i Roma su imali očajne vikende, jer su izgubili velike derbije.

"Zmajevi", koji su ne tako davno bili ubedljivo prvi u portugalskoj Primeiri, poraženi su kod kuće od Benfike (1:2), pa su ih „orlovi“ preleteli i zauzeli lidersku poziciju sa dva boda prednosti.

"Vučica" je doživela debakl protiv gradskog rivala Lacija (0:3), što njene navijače posebno boli. Ipak, ako bi tim Euzebija di Frančeska ponovo stigao do četvrtfinala, stavio bi melem na tu ranu. Takođe, revanš sa Portom se za trenera Rome smatra kvalifikacionom utakmicom, jer će vrlo verovatno dobiti otkaz u slučaju neuspeha.

Porto će biti jači za oporavljenog golgetera Musu Maregu, dok je Vinsent Abubakar i dalje van stroja. S druge strane, odbranu Rome će predvoditi doskora povređeni Kostas Manolas.

Prvi četvrtfinalisti Lige šampiona su Ajaks i Totenhem. U utorak uveče "kopljanici" su pobedili Real u Madridu 4:1 (prvi meč izgubili 1:2), dok su "pevci" ponovo bili bolji od Borusije, ovaj put u Dortmundu 1:0 (prvi meč 3:0).

(Kurir.rs/Kurir sport)