Foto: Stefan Jokić

Goran Obradović - Čovek koji ume da napravi šampione

TRENER ZA VELIKA DELA: Ivanini skokovi su veliki stres!

Na Evropskom prvenstvu u Glazgovu je bilo specifično što sam nekoliko sati pre Ivaninog finala bio sa Strahinjom na zaletištu, kaže trener najbolje srpske atletičarke svih vremena

Ostali sportovi
> 12:59h

Čovek koji jednostavno ume da napravi šampiona ili, da budemo precizniji, da pomogne rođenom šampionu da to i postane. Trener Ivane Španović i čovek koji je asistirao Strahinji Jovančeviću pri osvajanju prve medalje u karijeri - Goran Obradović...

- Četka - kaže iskusni stručnjak:

- To mi je nadimak.

Da li zato što pomažeš skakačima da počiste konkurenciju? - Ha-ha-ha... To mi je nadimak iz osnovne škole i on je ostao, ali su ove nove generacije to skratile i više nije Četka, nego je Čele.

Koliko se ti kao trener isprazniš na velikim takmičenjima? - Auuuuu... Mnogo! Imam kutijicu s lekovima, malo ljudi to zna, ali, eto, da ti kažem. Moram dobro da se pripremim za veliko takmičenje, da zaštitim sebe i svoj organizam. Emocije su izuzetno jake jer ovo je moja najveća ljubav u životu. Od 11 godine sam u atletici. U Glazgovu je bilo specifično što sam nekoliko sati pre Ivaninog finala bio sa Strahinjom, i to je bilo izuzetno emotivno pražnjenje. Imao sam malo vremena da se dopunim i budem spreman da odgovorim na sve izazove kad je Ivana u pitanju.

foto: Starsport©

Ko te više ispraznio, Ivana ili Strahinja? - Kod mene je stres bio veći kad je Ivana skakala. Kod nje nije, ja to znam... Želeo sam da već u prvom skoku reši pitanje pobednika, ali nije se tako desilo i onda je ulazila iz greške u grešku. Onda je u petoj seriji uspela da se konsoliduje maksimalno i da proizvede ono što treba i ono što je za nju prosto i jednostavno, ali ne baš uvek, i da skoči gotovo sedam metara i osvoji treću istorijsku medalju.

Strahinja me podsetio na Ivanu iz Moskve 2013.

Pomagao si Strahinji da napravi čudo, kako si ti to doživeo? - Prvo i osnovno, mi smo jako dobri porodični prijatelji, iz Berana smo u Crnoj Gori. Poslednjih pet-šest meseci intenzivno sarađujem sa Strahinjinim ocem i trenerom, tako da naš odnos na EP nije bio slučajan. Ono što nam je priredio podsetilo me je na 2013. godinu i Moskvu, kada je Ivana iznenadila sve i uzela svoju prvu, isto bronzanu medalju. Da li tom paralelom najavljuješ Strahinjinu veliku karijeru? - Ako dođeš kao autsajder kao Strahinja i prebrodiš kvalifikacije potpuno nepoznat i onda u finalu uspeš da skočiš preko osam metara, doletiš do nacionalnog rekorda i osvojiš medalju, to govori da si izuzetno dobar takmičar. Od njega stvarno možemo očekivati dobre rezultate.

foto: Atletski savez Srbije

Sedam metara je dve svetlosne godine daleko

Koliko bi ti vremena bilo potrebno da mene naučiš da preskočim sedam metara? - To je jedno dve svetlosne godine daleko. A neko vižljasto dete da pokupimo na ulici? - Hmmm, dobro pitanje... Sedam metara je granica koja deli vrhunske od top skakača, to je medalja sigurno na najvećim takmičenjima. Imamo u Novom Sadu devojčicu (Milica Gardašević. prim. aut.) koja je skakala na EP, koja je bila evropska prvakinja i koja trenira kod mog bivšeg skakača udalj Marka Milinkova, a koja pokazuje potencijal da bi mogla da se približi granici od sedam metara.

kurir.rs / Gojko Filipović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: