Foto: Dado đilas

Pravila

OBAVEZNI USLOVI ZA PREDŠKOLSKE USTANOVE: Novi vrtići moraju imati dvorište!

Društvo

Sve predškolske ustanove koje budu osnovane posle 19. februara ove godine moraće da ispoštuju novine koje donosi nedavno usvojeni pravilnik, što znači da će ti vrtići biti u obavezi da imaju dvorište namenjeno igri mališana!

Novi pravilnik o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova predviđa neke važne novine koje će ustanove biti u obavezi da ispune. Da bi dobili dozvolu za rad, pored dvorišta, moraće da imaju protivpožarne izlaze, da ispunjavaju protivpožarne i sanitarno-higijenske propise u skladu sa zakonskom regulativom, kao i obezbeđenu zaštitu objekta i adekvatan prilaz. Neće biti moguće da deca borave u suterenu, a još jedna od novina je ta da deca mogu boraviti samo u prizemlju i na prvom spratu ustanove.

foto: Shutterstock

Ovaj pravilnik koji je usvojilo Ministarstvo prosvete neće uticati na predškolske ustanove koje već rade i posluju.

- Sve predškolske ustanove koje već sada postoje i koje nemaju dvorišta, ili ne ispunjavaju nešto od novina, nastavljaju da funkcionišu kao i dosad. Neće morati da se prilagođavaju, jer je pravilnik stupio na snagu 19. februara i od tada se primenjuje. Sve ustanove koje budu osnovane nakon tog datuma biće u obavezi da ispunjavaju uslove iz pravilnika - rečeno je za Kurir u Ministarstvu prosvete.

Oni dodaju da ustanova može da počne s radom i da obavlja delatnost predškolskog vaspitanja ako ispunjava uslove za osnivanje: - Treba da ima propisani prostor, opremu i didaktička sredstva, vaspitače i stručne saradnike u radnom odnosu, upisanu decu, obezbeđene higijensko-tehničke uslove (sanitarne i protivpožarne), a u skladu sa propisima.

Dušanka Tasić, predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova, kaže za Kurir da se novi pravilnik ne razlikuje u znatnoj meri od prethodnog.

- Mi smo već dobili verifikaciju na osnovu postojećeg pravilnika, ne verujem da neka privatna ustanova ne ispunjava minimum tih propisa, ne bi dobili verifikaciju, a čak su i neke stvari bile strože u prethodnom - navodi ona i dodaje da su sada konkretizovani neki uslovi.

Brojke 25 godina navršilo se od donošenja prethodnog pravilnika 19. februara usvojen je novi pravilnik

Činjenice Neke od novina

- obavezno dvorište - protivpožarna zaštita i izlazi - sanitarno-higijenski uslovi koje predviđa pravilnik - adekvatan prilaz - obezbeđena zaštita objekta - deca ne smeju boraviti u suterenu - spratnost ograničena na prizemlje i sprat - boja svetla mora biti topla bela - mora se proverati mikroklima prostora

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Dado Đilas, Foto: Shutterstock