Foto: Profimedia

PORAZNO

BiH GORA I OD AFRIČKIH ZEMALJA: Evo u čemu su je pretekli Ruanda, Namibija i Mozambik

U BiH samo 12 odsto žena koristi kontracepciju, što je procenat loš čak i za afričke standarde, izjavila je nedavno predstavnica Populacionog fronda Ujedinjenih nacija (UNFP) u BiH.

Bosna i Hercegovina

Činjenica je, međutim, da su i u mnogim drugim oblastima pojedine afričke zemlje "pretekle" BiH. Istina, više od 50 posto žena na afričkom kontinentu i danas su nepismene, ali to ne znači da žene svuda u Africi žive loše.

foto: Profimedia

Ruanda je na 6. mestu 10 država sveta najboljih za žene

Prema aktuelnoj rang listi Svetskog ekonomskog foruma, među 10 zemalja sveta koje su najbolje za žene, uz rame Islandu, Švedskoj i Norveškoj, nalaze se i dve afričke države: Ruanda na 6. i Namibija na 10. mestu. Na ovoj listi, na kojoj se boduju obrazovanje, zdravlje i zaštita žena od nasilja, njihovo učešće u ekonomiji i politici, BiH zauzima tek 62. mesto, a ispred nje je, na primer, i Bocvana, afrička zemlja našim ljudima poznata uglavnom po kultnom filmu "Bogovi su pali na teme".

Još jedan detalj iz Ruande, zemlje desetkovane krvavim građanskim ratom, u kojem je 1992. za tri meseca pobijeno više od milion ljudi. U ovoj državi, po teritoriji upola manjoj, a po broju stanovnika duplo većoj od BiH, čak 64 odsto mandata u parlamentu zauzimaju žene. BiH je uspela da dobaci do 17 odsto, koliki je prosek učešća žena u dve entiteske skupštine i Parlamentu BiH.

foto: Profimedia

Ali, Afrikanci nisu prešišali BiH samo po pitanju ženskih ljudskih prava. Mozambik je, na primer, za 20 godina posle rata uspeo da potpuno očisti svoju zemlju od mina. Uklonili su više od 170.000 nagaznih mina i stavili tačku na ovaj veliki posao.

BiH je i 23 godine posle završetka rata miljama daleko od tog cilja. Prema poslednjim podacima BHMAK-a, u 129 gradova i opština BiH najmanje 75.000 mina ugrožava živote oko pola miliona stanovnika. Ako nastavi dosadašnjim tempom, BiH neće deminiranje završiti ni u narednih 50 godina.

I za kraj: šta je to što BiH nema ni u glavnom gradu, a uskoro će imati i najzabačenije selo u Ruandi? Rešenje glasi: 4G mobilna mreža. Naime, u Ruandi se upravo grade satelitski sistemi koji će omogućiti da 4G mrežom bude pokriven doslovno svaki centimetar ove zemlje.

Kurir.rs/Srpskainfo/RadioSarajevo.ba

Foto: Profimedia/Ilustracija