Foto: AP / Darko Bandic

sporna misa u austriji

GRADONAČELNIK BLAJBURGA OGORČEN: Kad nas guglate, piše da se tu okupljaju nacisti, ustaška komemoracija šteti našem imidžu!

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga jer se ova misa politički instrumentalizuje.

Austrija
> 09:05h

Komemoracija svake godine privlači dosta pažnje jer Hrvatska uporno odaje počast ustaškim borcima.

Sudski vikar biskupije u Klagenfurtu objasnio je svoju odluku.

foto: EPA / Alex Halda

"Naši uslovi nisu ispunjeni, a ispostavilo se da u datim okolnostima nisu ni mogli da budu ispunjeni. Sveta misa ostaje deo političko-nacionalnog rituala koji služi iskrivljenom i selektivnom tumačenju istorije Drugog svetskog rata", kaže Jakob Ibunig, kancelar i sudski vikar biskupije u Klagenfurtu.

I dok Hrvatska biskupska konferencija, kao i organizatori i pokrovitelji, tvrde da su ustaški i nacistički simboli poslednjih godina u Blajburgu retkost, gradonačelnik tog grada Štefan Visočnik kaže kako je imidž Blajburga dosta narušen baš zbog sporne komemoracije.

"Mi ovde imamo problem da, kada u Gugl upišete Blajburg, na prvoj stranici vi vidite mesto okupljanja nacista. To nije dobro za nas i za našu promociju. Mi imamo prijatelje u Hrvatskoj, nemamo ništa protiv mise za umrle i pale, samo ne mogu da dolaze neonacisti iz cele Evrope. A tu je problem što organizator ne može sve da zabrani", objasnio je gradonačelnik Visočnik.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP