Foto: Promo

LOLA ASTANOVA, NAJSEKSEPILNIJA SVETSKA PIJANISTKINJA, NASTUPIĆE PRVI PUT U BEOGRADU: 7. novembra 2019. godine u velikoj dvorani Sava centra

Pop kultura
> 17:42h

Blistava mlada pijanistkinja usavršila je privlačan, duboko emotivan stil sa izrazitim vizuelnim duhom, a u njenim video -snimcima mnogi su prvi put otkrili muziku Šopena, Lista i Rahmanjinova. Loline originalne virtuozne transkripcije postale su You tube i Instagram senzacije. Koristeći nove medije za komunikaciju sa svojim obožavateljima ona je samostalno redefinisala šta znači biti moderan virtuoz.

foto: Promo

Rođena je u bivšem SSSRu, a Lolino putovanje kroz muziku počelo je sa šest godina, kada je njena majka, učiteljica muzuke, dala Loli prvu lekciju. Njen prirodni dar je odmah bio očigledan i nije prošlo mnogo vremena dok nije ušla u studio poznate profesorke klavira Tamare Popović. Sledećih nekoliko godina razvila je svoju vrhunsku klavirsku tehniku pod vođstvom profesorke Popović, učila harmoniju i kontrapunkt sa profesorom Markom Rusakom i studirala klavirsku izvedbu sa Levom Naumovskim sa Moskovskog konzervatorijuma, koji ju je opisao kao retku i genijalnu.

foto: Promo

Astanova je započela turneju kao koncertni pijanista sa osam godina, nastupala je u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Rusiji i Italiji u solističkim programima i nastupima sa orkestrima. Dobitnica je Šopenove nagrade za mlade pijaniste 1996. godine u Moskvi, a 1998. sudelovala je u dokumentarnom programu Uneska. Nakon što je emigrirala u SAD, nastupa u „Karnagi holu“ pred rasprodatom dvoranom u kojoj je mala trijumfalan nastup. Koncert je privukao pažnju medija i postao dokaz da je Lola sposobna da privuče publiku klasičnim repertoarom. Nastupala je na Njujorškom balu u čast glavnog urednika „Voga“, a događaju su prisustvovali Donald Tramp, Valentino Garavani i dr. Ona muziku prilagođava svom ličnom stilu, a često se može videti i na modnim stranicama u ekskluzivnim dizajnerskim kreacijama. Ona neguje svoj stil noseći često visoke potpetice i male mini-suknje.

Dokumentarni film „Their Visions of New York“ sa Lolinim nastupom Geršvinove čuvene „Rapsodije u plavom“ dobio je EMI nagradu za 2016.

Ulaznice za ovaj svojevrsni spektakl nalaze se u prodaji od 18. marta na blagajni Sava centra.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: