Foto: AP, Printscreen/Facebook

bili na molitvi kad se začula pucnjava

STRAŠNA ISPOVEST SVEDOKA MASAKRA: Ranjeni su molili za svoje živote, a napadač je rekao: J***ni muslimani, SVE ĆEMO VAS POBITI DANAS

Kada je terorista Brenton Tarant upao u džamiju u novozelandskom Krajstčerču, Anvar Alsaleh uspeo je da se sakrije u toaletu i pozove Hitnu pomoć.

Planeta
> 15:05h

Više puta je pokušavao da pozove policiju dok se iza zatvorenih vrata čula

strahovita pucnjava, ali nije uspeo da ih dobije. Zato je pozvao Hitnu pomoć.

"Ovde je u toku veliki masakr, molim vas pošaljite pomoć i pozovite policiju jer pucaju bez prestanka" rekao je Alsaleh.

On je čuo napadača kako kaže: “J***ni muslimani, sve ćemo vas pobiti danas”. Čuo je i ranjene kako mole za svoje živote.

Pomoć je stigla posle 20 minuta. Izveli su Alsaleha sa rukama iza glave, a dok je prolazio video je nekoliko beživotnih tela, uključujući žene i decu.

Alsaleh kaže da su napadači “gori od terorista”.

"Oni su hladnokrvne ubice", rekao je on.

foto: AP

Inače, Alsaleh se na Novi Zeland doselio 1996. godine iz Palestinske uprave misleći da je našao bezbedno mesto za život.

Zahvalio je komšijama za svu pomoć i rekao da je "narod Novo Zelanda dobra".

foto: EPA

Drugi svedok, Jordanac, rekao je da je bio u džamiji kad je došlo do napada. Kaže da je znao mnoge od stradalih, a jedan ubijeni muškarac je bio Sirijac koji je stigao u Krajstčerč pre 6 meseci sa ženom i troje dece.

"Čuo sam četiri eksplozije, pomislio sam da je vatromet, jer na Novom Zelandu nema ovakvih stvari", rekao je.

Kurir.rs/Stuff.co.nz Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: