Foto: Kurir/J.S.

divna srbija

ŽIVE U KRALJEVU, A TVRDE DA SU IZ ŽENEVE: Milentije je prvo napravio kafanu, a onda je sve počelo... (FOTO)

Srbija

Kraljevačko naselje „Ženeva“ nosi to ime punih 130 godina, od kada je na ovom prostoru taj naziv dobila „Krčma kod Milentija Božovića’, a stanovnici ovog dela grada, smeštenog blizu samog centra, na levoj obali reke Ibar, rado sebe nazivaju „Ženevcima“.

"Prvobitna kafana kafedžije Milentija sagrađena je 1880. godine u zgradi koja i danas postoji i u njoj se sada nalaze apoteka, baletska škola i prostorije mesne zajednice ali je, prema nekim izvorima, tek 1889. godine dobila naziv „Ženeva“, kaže za „Kurir“ Nedeljko Slepčević (72), jedan od starih Kraljevčana.

foto: Kurir/J.S.

Milentije je, kako je ostalo zapisano, bio prijatelj Dragutina Dimitrijevića Apisa i vatreni pristalica dinastije Karađorđević i tih godina boravio je u Švajcarskoj, u Ženevi, kod kneza Petra Karađorđevića, budućeg srpskog kralja.

foto: Kurir/J.S.

"Izgleda da mu se ovaj švajcarski grad toliko svideo da je svojoj kafani, po dolasku iz inostranstva, dao ime „Ženeva“. Od tada pa do današnjeg vremena, svi koji smo rođeni i živimo ovde, sebe nazivamo „Ženevcima“ i smatramo da je „Stara čaršija’, kakav je pravi naziv mesne zajednice, zaista jedan od najlepših delova Kraljeva", dodaje Slepčević.

foto: Kurir/J.S.

Prema njegovim rečima, ovaj deo grada, koji kraj Ibra ima lepo uređenu obalu, teren za odbojku na pesku, ribolovački klub, plažu za kupanje i prelepo šetalilište, zaista podseća na neko lepo uređeno mesto u Švajcarskoj.

foto: Kurir/J.S.

Kafana „Ženeva“, inače, radila je sve do početka Drugog svetskog rata, a kasnije je tu bila najpre pinterska radionica, a potom i gradska pekara. Ugostiteljsko preduzeće „Srbija“ iz Kraljeva 1966. godine, preko puta nekadašnje kafane, podiglo je novu koja je dobila staro ime „Ženeva“ i koja i danas radi pod tim imenom.

(Kurir.rs/J.S./Foto: J.S.)