Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

nadležni tvrde

CRNOGORSKA TERMOELEKTRANA SMRTI: Zbog TE Pljevlja umre više građana nego što nastrada u saobraćajnim nesrećama!

Zagađeni vazduh, koji je velikim delom posledica rada Termoelektrane Pljevlja, godišnje odnese više života od saobraćajnih nesreća, upozorava Institut za javno zdravlje.

Crna Gora
> 11:12h

“Godišnja stopa prevremene smrtnosti koja je povezana sa izlaganjem zagađujućim česticama je 10-60 puta veća od smrtnosti usled saobraćajnih nezgoda ili 2-20 puta veća od smrtnosti usled bolesti digestivnog sistema u Crnoj Gori”, rekli su Vijestima iz Centra za zdravstvenu ekologiju Instituta.

Savez za životnu sredinu i zdravlje (HEAL) je prošlog meseca u svojoj analizi upozorio da je, na primjer, pljevaljska Termoelektrana svojim delovanjem 2016. godine izazvala 35 prevremenih smrtnih slučajeva u Crnoj Gori, a ukoliko se uzme njen uticaj i van granica onda je broj slučajeva 133. Procena uticaja na zdravlje u Crnoj Gori u ovom izveštaju HEAL-a data je na osnovu podataka emisija iz Elektroprivrede Crne Gore za 2016. godinu.

Nadležnost Agencije je praćenje stanja kvaliteta vazduha i obavještavanje javnosti. Prisustvo faktora koji utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha traje i do šest mjeseci u Pljevljima.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me