Foto: Printscreen

istorija sporta

KAD SU RAZA I EKIPA POKORILE STARI KONTINENT: Pre 30 godina košarkašice tuzlanskog Jedinstva postale su šampionke Evrope (VIDEO)

Ženski košarkaški klub Jedinstvo iz Tuzle je 20. marta 1989. godine osvojio je titulu prvaka Evrope.

Košarka

Deset godina posle trijumfa Crvene zvezde u Kupu šampiona (u La Korunji protiv mađarskog BSE) druga titula ženskog klupskog prvaka kontinenta stigla je u Jugoslaviju. Jedinstvo je put ka tronu počelo u kvalifikacijama sigurnim pobedama nad Elitzurom iz Tel Aviva (70-53, 84-59) a rivali u finalnoj grupi bili su Birsfelden (Švajcarska), Basket Astarac (Francuska), Levski Spartak (Bugarska), Dinamo Novosibirsk (SSSR), Praha (Čehoslovačka) i Primiđi Vićenca (Italija).

Uprkos dva poraza od Dinama iz Novosibirska i jednog od Primiđija, Jedinstvo se našlo na drugom mestu i izborilo pravo igranja super-finala. Ogroman hendikep bila je činjenica da se poslednja utakmica igrala u Firenci, dakle u zemlji iz koje je bio drugi finalist, ali ni to nije sprečilo ekipu iz Tuzle da se popne na krov Evrope. U grupi su bili 1-1, s tim što Jedinstvo kod kuće pobedilo 75:70 a Primiđi na svom terenu 77:53.

Razliku u finalu napravila je Raza Mujanović, nerešiva enigma za Italijanke i Amerikanke u sastavu Primiđija. Raza je dala 35 poena, iz igre je šutirala neverovatnih 15/18. Trener Miki Vuković je otvorio meč sa standardnom petorkom: Mara Lakić na pleju, dva beka sa odličnim šutem bile su Hot i Došić, a ispod koša Dragićević i Mujanović.

Raza Mujanović je prosto anulirala Amerikanku Lorens, koja je u prvom poluvremenu šutirala 3/12 i još napravila tri lične greške. Tuizlanke su stalno bile u vođstvu, ali nedovoiljno ubedljivom da bi bile sigurne. U 24.minutu prednost je iznosila samo poen, 44-43, ali je Blanže napravila 4. ličnu i otišla na klupu. Mujanović je u 27. minutu već imala na svom kontu 26 poena sa šutem 12/14. U 36. minutu Mara Furlin je uspela da izjednači (62-62), ali Mujanović i Došić (trojkom) dovode meč u dobijenu završnicu (71-64)….

Naslov izveštaja u “Gazeti delo Sport” bio je: Gigantska Mujanović prekinula seriju Vićence. Trijumf je bio kruna dugogodišnjeg rada Mikija Vukovića koji je ekipu preuzeo 1977. kada je bila u Drugoj ligi.

Na kraju utakmice trofej šampionkama iz Tuzle uručili su Borislav Stanković, generalni sekretar FIBA, i Ivajlo Gerčev ispred bugarskog lista “Narodni sport”, koji je bio darodavac pehara. Zabeleženo je da je pobednik od FIBA dobio i 5.000 maraka.

Jedinstvo - Primiđi Vićenca 74:70 (37:35)

Firenca, 22.03.1979. Gledalaca: 4.000. Sudije: Kotleba (Čehoslovačka) i Džons (Engleska).

Jedinstvo: Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić 4 (2-2), Vesna Podanin, Dragana Jevtić, Smilja Radenović, Razija Mujanović 35 (5-6), Zorica Dragićević 8, Naida Hot 8, Stojanka Došić 19 (10-16). Trener: Mihajlo-Miki Vuković

Kurir sport / Koš magazin