Foto: printscreen Sinogene Biotechnology

malo čudo

KINA KLONIRALA ŠERLOKA HOLMSA I TO SA ČETIRI NOGE: Ovaj specijalni pas tragač uštedeće policiji vreme i novac u otkrivanju droge! (VIDEO)

Kineski naučnici klonirali su, kako kažu "Šerloka Holmsa među policijskim psima tragačima" u okviru programa čiji je cilj skraćenje vremena obuke i smanjivanje troškove za obuku policijskih pasa.

Planeta
> 19:10h

Prvi klonirani policijski pas, ženka nazvana Kunsun, nastala je iz uzorka DNK uzetog od sedmogodišnje ženke po imenu Hauanima, koja je osvojila niz nagrada za pomoć u pronalaženju droge u više navrata.

Da bi dobili Kunsun, genetski materijal od sedmogodišnje ženke izvađen je i poslat u laboratorij u Peking. Embrion je izrađen pomoću jajne ćelije drugog psa i ugrađen je u surogat-majku.

"Zamenska majka bila je bigl. Kako bi se sprečile komplikacije i poboljšala stopa preživljavanja, rađen je crski rez", opisao je Li Ksihuan, vođa projekta.

"Ona je druželjubiva, oprezna, i prijateljski nastrojena ljudima ", rekao je analitičar projekta Van Ćišing. Štene Kunsun sada ima dva meseca, a kineski ediji javljaju da je ono "tek prvo od hiljade pasa".

Proći će opsežnu obuku o otkrivanju droga i traženju dokaza i postaće profesionalni policijski pas kada napuni 10 meseci, saopšteno je iz policije.

Naučnici se nadaju da će vremenom postići "veliku proizvodnju" kloniranih policijskih pasa koji bi uštedeli vreme i novac tokom obuke. Trenutno jedina prepreka su visoki troškovi kloniranja pasa.

Obuka policijskih pasa obično traje oko pet godina i košta nešto manje od 75.000 američkih dolara, a garancija uspeha u obuci ne postoji, navodi se u izveštaju Poljoprivrednog univerziteta Junan. Nije navedeno koja je cena kloniranja psa.

Južna Koreja ranije je objavila da su stvorili prvog kloniranog psa 2005. godine, a dve godine kasnije su počeli da koriste klonirane retrivere kako bi nanjušili drogu i tako pomogli carinicima.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto printscreen Sinogene Biotechnology