Foto: YouTube prtscr / New Update Defence

ozbiljne pretnje

SUPERSONIČNO ORUŽJE RUSIJE I KINE NATERALO AMERIKU NA OZBILJNE MERE: Nove svemirske snage imaće posebne zadatke!

Dok Pentagon najavljuje ozbiljna ulaganja u zaštitu od supersoničnih oružanih sistema Rusije i Kine, iz Pekinga stižu optužbe da je reč samo o izgovoru za pravljenje zasebnih svemirskih snaga koje će služiti za postizanje vojne dominacije.

Planeta

Amerika će iskoristiti svoju najnoviju vojnu granu da se suprotstavi pretnjama supersoničnim oružanim sistemima koje razvijaju Kina i Rusija, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenan.

"Napravili smo mapu puta kojim ćemo iskoristiti prostor za smanjenje pretnji SAD, a jedan od prvih koraka određuje način na koji ćemo se suprotstaviti hipersoničnom oružju koje predstavlja rizik našim ljudima i domovini" rekao je on.

Ranije danas, komentarišući odluku SAD o stvaranju novih zasebnih svemirskih snaga pozivajući se na navodne pretnje Kine i Rusije, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang optužio je Vašington za "težnje za uspostavljanjem jednostrane vojne nadmoći i razvoj naprednog oružja".

Ovaj komenta se odnosio na Šananovu najavu da je Vašington osnovao novu svemirski agenciju (SDA) u cilju "definisanja i nadgeldanja" buduće svemirske arhitekture i ubrzali razvoj uz smanjenje birokratije i neefikasnosti. Konačno, SDA će biti prebačena na predložene američke svemirske snage, koje mora da odobri Kongres.

Kurir.rs / Sputniknews.com

Foto: YouTube prtscr / New Update Defence