Foto: N.H.

zločin nad prirodom

UŽAS U SUBOTIČKOM LOVIŠTU, SPALJENJA DIVLJAČ I GNEZDA: Nepoznati piromani izazvali požar u staništu, životinje žive gorele (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Srbija

U neposrednoj blizini ušća Dolca, uz Krivaju, na površini od nekoliko hektara, je prava tragedija izazvana paljevinom tog prostora. Stanište je potpuno izgorelo, izgoreli srndaći, ostali samo rogovi, zaštićene vrste biljaka, divljač, gnezda. Šteta je nemerljivca, a Udruženje lovaca „Subotička peščara”, prijavilo je požar vatrogasnoj jedinici Subotice.

„Grlo mi se steglo kad sam video tragediju. Imamo i određenih sumnji ko bi mogli biti piromani i šta je njihov motiv. Počinioci još nisu otkriveni, a nekoliko hektara zemljišta kod ušča Dolca uz Krivaju, potpuno je izgorelo. Posledice su ogromne, izgorelo je stanište, uništena je divljač, gnezda, pa čak i predatori koji nisu zaštićeni lovostajem. Životinje su se našle u obruču vatre i nije im bilo spasa, ostale su im kosti na zgarištu”, kaže Petar Stajić iz lovačkog Udruženja „Subotička peščara”.

foto: N.H.

On kaže da je ta paljevina staništa i remiza kao i zaštićenih vrsta biljaka uništila mnogo toga.

„To je zločin protiv prirode! Piromani nisu otkriveni, a lovci mogu samo da sumnjaju. Ovakve pojave smo primetili i ranije, ali ne tako drastične, kada je počelo izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, a sumnje su da oni žele da prošire svoj deo zemlje i da im smeta okolna divljač”, kažu iz udruženja.

FOTO: N.H.
FOTO: N.H.
FOTO: N.H.
FOTO: N.H.
FOTO: N.H.
FOTO: N.H.
FOTO: N.H.
FOTO: N.H.

Još u martu, 2012. godine, rešenjem Pokrajinskog sekretarijata ustanovljeno je lovište „Subotička Peščara 1 – jug“, kao jedno od tri lovišta lovačkog Udruženja „Subotička Peščara”.

„Dok je postojalo jedinstveno lovište u Subotici, o zaštiti lovišta brinuli su pored lovaca i nadležne službe, policija, čak su i poljoprivrednici štitili divljač, ostavljali prirodne remize za divljač, pa i ostatke hrane za opstanak. Lovci su pošumljavali predeo niskim rastinjem, kako bi sačuvali srne i sve vrste niske divljači”, kaže Stajić.

foto: N.H.

Objašnjava i da su od 6. marta 2014. godine, za taj deo lovišta utvrđene zabrane u cilju zaštite prirode i „Zakonom zabranjeno na celoj površini lovišta paljenje vegetacije i utvrđena staništa zaštićenih vrsta flore i faune”, ali ništa se ne poštuje i zato se dešavaju ovakve katastrofe.

„Ekologija je narušena, uništena srneća divljač, fazani, spaljena gnezda i desetak koka, i predatori stradali, uništene remize i stabla koje smo sami kupovali i sadili, da bi digli kvalitete lovišta”, velika su materijalna šteta za„Subotičku Peščaru“, kaže Stajić iz Udruženja, koje ima podatke oko štete i traži da se pronađu piromani i kazne za zlodelo.

Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasne čete kaže, da je područna jedinica bila na tom delu u gašenju požara, ali da zbog ogromnog broja požara koji se prijavljuju i koje moraju da saniraju, nadležni preuzimaju potrebne radnje oko eventualne istrage i sumnji u piromane!

(Kurir.rs/N.H./Foto: N.H.)