Foto: EPA

za njega nema prepreka

KIM ZEZNUO CEO SVET: Njegov vozni park broji oko 300 luksuznih limuzina i SKUPLJI JE OD PUTINOVOG I TRAMPOVOG ZAJEDNO, a niko ne zna kako ga se DOKOPAO UPRKOS SANKCIJAMA! (VIDEO)

Severnokorejski lider Kim Džong-un uprkos sankcijama UN koje zabranjuju Severnoj Koreji prodaju luksuznih proizvoda, očigledno nema problema da nabavi ekstravagantnu kolekciju automobila.

Planeta

"Kimov spisak specijalno prilagođenih oklopnih limuzina evropske i američke proizvodnje sve je duži i očigledan je primer kršenje sankcija. Kim svojim vozilima bukvalno paradira na samitima u inostranstvu, diplomatskim susretima i drugim zvaničnim dešavanjima u Singapuru, Pjongjangu...", izjavio je Hju Grifits koji nadgleda sankcije Severnoj Koreji.

U izveštaju UN navodi se da je u toku istraga o severnokorejskoj kupovini luksuznih automobila “rols rojs”, “mercedes benc” i “leksus”. Panel UN je takođe ukazao i na nezakonit izvoz iz Severne Koreje za koji se koriste anonimni brodski kontejneri koji se preusmeravaju na druge destinacije od navedenih.

"Ovo je stvarno veliki rizik. Ako je Severna Koreja sposobna da preusmeri tako velike predmete, uprkos tome što rezolucija o sankcijama Bezbednosnog veća kaže da sav tovar koji ulazi u tu zemlju mora da bude pregledan, onda će ona imati manje problema da unese manje, ali ključne stvari potrebne za njen nuklearni program", ističe Grifits.

Prošlog oktobra Kim se dovezao u svom novom crnom “rols rojsu” na sastanak sa američkim državnim sekretarom Majkom Pomepom u Pjongjangu. ostala je zagonetka kako je Kim uspeo da skupi tako luksuzan vozni park britankih automobila. “Rols fantom”, vredan pola miliona dolara, proizveden je između 2012-2017. u britanskoj fabrici u Gudvudu, prema izveštaju UN.

Kako je stigao do Pjongjanga nije jasno. Prethodno je Kim viđen u limuzini “mercedes majbah 600 pulman gard”, čija vrdnost se procenjuje na više od 1,5 miliona dolara. Tu je i “leksus LX570” kojim je severnokorejska delegacija išla na samit dve Koreje u Pjongjangu.

Procenjuje se da severnokorejski lider u specijalnim garažama ima između 100-300 u luksuznih limuzina. Neke su kupili njegov otac i deda, a sva trojica imala su svoje favorite među četvorotočkašima", kaže Dong Jon-kim, stručnjak za međunarodne i poslove bezbednosti.

Deda Kim Il-sung bio je ljubitelj “linkolna” i “kadilaka”. Dong kaže da je 2010, godinu pre smrti liderovog oca Kima Džong-ila specijalni kontejner sa “audijima” i “mercedesima” vrednim više od tri miliona dolara ušao u Severnu Koreju iz Kine.

Tako je mladi vođa odrastao opsednut zapadnom kulturom. On voli košarku, pije samo mineralnu vodu “Perije” i jede samo švajcarski ementaler sir. ONo što je sigurno da Kim poseduje su:“mercedes-benc S600 pulman gard”, "majbah 62 S”, “rols rojs goust” i “fantom”, “leksus LX570”, “mercedes G vagon” i “mercedes majbah S600 Ggard”.

Kim je poznat kao paranoik i zbog toga uvek ima 12 telohranitelja oko sebe, a sva njegova vozila su otporna na metke, vatru, gas i eksploziv.

Nije pšoznato da li Kim ume da vozi automobil iako severnokorejski mališani u školi uče da je on vozio auto u trećoj godini, a do devete se trkao čamcima sa strancima. Ono što je poznato o Kimovoj kolekciji automobila samo “vrh ledenog brega”. Dong smatra da je najamnje jedna velika svetska kompanija odgovorna za ilegalno ubacivanje nedozvoljene robe u zemlju pod sankcijama.

Kurir.rs/Adevarul.ro

Foto printscreen YT