Foto: Promo

poseta Iraklija Kobahidzea

DRAGOMIR KARIĆ: Sa Gruzijom možemo razviti odličnu privrednu saradnju (FOTO)

Predsednik gruzijskog parlamenta stigao u našu zemlju na poziv predsednice Skupštine Maje Gojković

Politika

Poseta predsednika parlamenta Gruzije Iraklija Kobahidzea Srbiji, na poziv predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, od velike je važnosti za produbljivanje prijateljskih odnosa.

U prilog tome je i najava da će dve zemlje otvoriti ambasade u glavnim gradovima, a u Beogradu je juče svecano otvoren počasni konzulat. Predsednik Aleksandar Vučić je u razgovoru s gostom iz Gruzije istakao da delimo zajedničke vrednosti i principijelno zastupamo pozicije poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a predsednica Skupštine ga je podrobno upoznala s aktuelnim dešavanjima, kao i situacijom na Kosmetu.

foto: Promo

Maja Gojković i Iraklij Kobahidze potpisali su sporazum o partnerstvu, a na značaj ovih sastanaka ukazuje Dragomir Karić, narodni poslanik i član Parlamentarne grupe prijateljstva između Srbije i Gruzije.

Sastanku su s naše strane, pored predsednice Skupštine Maje Gojković i Dragomira Karića, prisustvovali Žarko Obradović, predsednik Parlamentarnog odbora za spoljne poslove, i Dubravka Filipovski, predsednica Parlamentarne grupe prijateljstva s Gruzijom.

foto: Promo

- Ovo je istorijska poseta. Iraklij Kobahidze je prvi predsednik parlamenta Gruzije koji je posetio Srbiju. Govorili smo o privrednoj saradnji koja, nažalost, ne prati izvrsnu političku saradnju - kaže Karić, koji je pre 32 godine u gruzijskim gradovima, još u vreme Sovjetskog Saveza, gradio hotele, fabrike za preradu voća i povrća, proizvodnju vina i sokova, i dodaje:

- Bilo je vrlo konstruktivnih razgovora i o sportu, kulturi, turizmu, posebno o religioznom turizmu. Ne treba zaboraviti da je Gruzija sa tri miliona stanovnika prošle godine imala 8,5 miliona turista, da je među šest država u svetu po poštovanju prava, razvoju, digitalizaciji...

foto: Promo

Treba naglasiti da je Aleksandar Vučić inicirao otvaranje prve avio-linije na relaciji Beograd - Tbilisi - Batumi. Batumi je jedno od njihovih najlepših mesta za odmor, plaže su izvanredne, to je biser na Crnom moru. Do tamo bi trebalo oko dva i po sata leta. To bi bilo odlično za naše turiste - pili bi dobro vino, jeli bi dobru hranu i uživali bi u gostoprimstvu naših prijatelja Gruzina.

foto: Promo

Dragomir Karić kaže da je važno istaći da je otvoren počasni konzulat Gruzije i da će funkciju šefa misije obavljati njihov direktor za politička pitanja u ministarstvu inostranih poslova, što dovoljno govori o tome koliko oni ozbiljno računaju na saradnju sa Srbijom.