Foto: Printscreen/ Facebook

NA PREVLACI NEKOLIKO STOTINA GRAĐANA IZ CELE BOKE

OVAKO JE POLICIJA OPKOLILA SRPSKU SVETINJU: Prišunjali se s mora u MRKLOM MRAKU da sruše Krstionicu! Vernici poručuju da se NE RAZILAZE! (FOTO, VIDEO)

Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i firme koju je ono angažovalo da sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na prevlaci kod Tivta, jutros oko 4.00 sata nije uspeo.

Crna Gora
> 09:33h

Naime, izvršitelji su do krstionice, koja se nalazi na ponti sa južne strane Ostrva cvijeća, pokušali da dođu sa mora, plovilima plovne jedinice MUP-a, dok je na kopnu bilo prisutno više desetina pripadnika Interventne jedinice MUP-a sa opremom za razbijanje demonstracija.

Predstavnici policije pozvali su okupljeno sveštenstvo i vernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer "ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite".

Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nije intervenisala.

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbednost za Boku kotorsku, pokušavajući da ga ubede da sveštenstvo i vernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju.

foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vernika na prevlaku i oni su ostali da čuvaju krstionicu.

Policiju, koja je došla da ih odatle ukloni, građani i sveštenstvo manastira su počastili su čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se jutros oko sedam časova policajci povukli.

Na prevlaci je prisutno nekoliko stotina građana iz cele Boke kotorske, a među okupljenima su i predstavnici političkih partija, poput poslanika DNP-a Miluna Zogovića i predsednice SO Kotor Dragice Perović (DSS).

foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Među okupljenima je i iguman manastira Svetog Arhangela Mihaila, arhimandrit Benedikt i arhijerejski namesnik bokokotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, a građanima se pridružio i predsednik Bokeškog foruma, dr Andrija Petković.

U toku je liturgija, a okupljeni poručuju da se neće razilaziti dok god država ne odustane od namere da sruši krstionicu, jer takav potez Vlade oni doživljavaju kao diskriminaciju i selektivnu primenu zakona, s obzirom da na samo nekoliko stotina metara udaljenosti od ove lokacije postoji više desetina nelegalno podignutih objekata, ponti i bespravno zagrađenih privatnih plaža, a koje inspekcija ili ne vidi, ili ništa ne preduzima tim povodom.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković