Foto: RTRS

NOVA BEZBEDNOSNA SNAGA

BANJALUKA NE SEDI SKRŠTENIH RUKU! LUKAČ: Formira se rezervni sastav policije Republike Srpske!

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će formiranjem rezervnog sastava policije RS dobiti novu bezbedonosnu snagu koja će moći da se koristi po potrebi - u slučaju vremenske nepogode, u potrazi za nestalim licima ili kontrolisanju migrantske krize.

Bosna i Hercegovina

On je najavio da će taj predlog biti uvršten u izmene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, uz ocenu da je formiranje rezervnog sastava policije neophodno zbog povećane potrebe prisustva policije na područjima RS zahvaćenim migranskom krizom.

Lukač je rekao da jedina "otvorena ruta" u Evropi ide preko BiH, kao i da migrantska kriza poslednjih godina donosi određene probleme u funkcionisanju, jer pojedini migranti nemaju dokumenta i granična policija nema dovoljno ljudi da odgovori na problem.

Na vest o formiranju rezervnog sastava reagovao je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji je upozorio na Aneks 1b koji govori o ravnoteži vojnih efektiva u regionu.

"To je Aneks čiju implementaciju prati OEBS i neka dobro paze šta izjavljuju. Jedino što možemo da radimo u odbrambeno-bezbednosnom sektoru jeste da aktiviramo rezervu u okviru Zakona o odbrani. Ona može da iznosi do 50 posto aktivnog vojnog sastava. Videćemo šta znači ta najava i na šta se cilja.

Pratićemo to i nećemo dozvoliti da se izađe iz okvira koji govore o ravnoteži", rekao je Džaferović.

Kurir.rs/ Tanjug/ RTRS

Foto: RTRS