Zar je to pravda

PRIŠTINA SUDI SRPSKIM VOJSKOVOĐAMA Albanci jure srpske generale Kandićka im smestila?!

Euleks je Kosovu ustupio 11 predmeta, a među optuženima su Diković, Delić i Stojanović. Navodne dokaze dostavile NVO iz Beograda, a posebno FHP Nataše Kandić, ističu sagovornici Kurira

Politika
> 16:57h

Kosovski sudovi preuzeli su slučajeve ratnih zločina od Euleksa, ali na listi nisu samo zverstva koja su počinili pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad Srbima. Posebnom odeljenju suda u Prištini je, naime, predato i 11 predmeta koji se odnose na navodne zločine nad Albancima za koje su osumnjičeni Srbi, i to, pored ostalih, čuveni generali Ljubiša Diković, Momir Stojanović i Božidar Delić.

Međutim, neutemeljeni dokazi protiv ovih Srba su, kako tvrde sagovornici Kurira, dostavljani iz Beograda.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su građu protiv Srba "pakovale" pojedine nevladine organizacije (NVO), među kojima prednjači Fond za humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić.

Neozbiljno

- Istragu je vršio Euleks, ali sve vreme su NVO plasirale negativne i neproverene informacije o navodnim zločinima koje su Srbi počinili nad Albancima. Isticao se FHP Nataše Kandić, koji je kao prikupljao neke dokaze, izdali su čak i neki bilten protiv generala Dikovića. Ali bilo je tu lažnih informacija i svedoka. O neozbiljnosti govori i to da su optuživani i neki Srbi koji su za vreme rata bili deca, imali sedam-osam godina - navodi Drecun za Kurir i dodaje da ovim optužnicama protiv Srba žele da relativizuju etničko čišćenje OVK.

Advokat Nebojša Vlajić smatra da će prebacivanje slučajeva ratnih zločina od Euleksa na kosovske sudove biti "mučno i mukotrpno" za Srbe, jer će nevinost morati da dokazuju pred Albancima bez ikakvog uticaja i učešća Euleksa.

Sudiće im Albanci

- Iako KiM ima sedam sudova u sedam gradova, za ratne zločine nadležan je jedino Osnovni sud u Prištini, gde su sudije samo Albanci. Neće moći da se sudi ni u Kosovskoj Mitrovici, gde ima i sudija koji su Srbi - kaže Vlajić.

S druge strane, Kandićeva priznaje da FHP izdaje dosijea "u kojima se dokazuje ono što su na KiM činile određene brigade, jedinice, komandanti": - I sve to na osnovu dokaza izvedenih u Hagu, istraživanja i iskaza svedoka.

Biljana Bojić/Foto:Nebojša Mandić

Ljubiša Diković

Radio sam časno, a sad me optužuju

Bivši načelnik Generalštaba Ljubiša Diković kazao je za Kurir, komentarišući najave iz Prištine, da je optužnica protiv njega pisana u Beogradu:

- Ja sam 1999, kao i svi pripadnici vojske, na tom prostoru izvršavao zadatke svoje države. Časno. Sad mi se stavlja na teret nešto što nisam uradio, ali ipak ne mogu reći da me je baš briga. Brine me što je ta optužnica protiv mene zapravo i poruka da će optužnice biti pisane i za sve one koji su na bilo koji način rukovodili i komandovali na prostoru Kosova tokom 1998. i 1999. Opet će tu biti neistina. Krivo mi je i što se ta optužnica pisala u jednoj organizaciji u Beogradu, a našla je pogodno tlo u Prištini, što je i logično, jer neće Albanci da aplaudiraju meni ili generalima Vladimiru Lazareviću, Nebojši Pavkoviću...

Aleksandar Vučić

Kadija te tuži...

Kadija te tuži, kadija ti sudi, kazao je predsednik Aleksandar Vučić povodom odluke Euleksa da na kosovske sudove prenese procesuiranje slučajeva ratnih zločina koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima. Na pitanje kako komentariše taj potez i ocenu advokata da će to biti mučno za Srbe, on je rekao:

foto: Printscreen

- Tu nema šta posebno da se doda. Kadija te tuži, kadija ti sudi.... To je sve što smo mogli da očekujemo i ništa bolje i ništa više.