Foto: Tanjug

Žedni

U Novom Pazaru novi protesti zbog vode

Meštani novopazarskog naselja Deževski put blokirali magistralni put Novi Pazar-Kraljevo, u blizini Specijalne bolnice "Novopozarska banja", kao i stari put Novi Pazar-Raška, kod Petrove crkve

Srbija
> 19:20h

NOVI PAZAR - Meštani novopazarskog naselja Deževski put blokirali su i danas magistralni pravac Novi Pazar - Kraljevo, tražeći od nadležnih rešavanje problema vodosnabdevanja. Dok traje blokada, delegacija koju čini nekoliko meštana razgovara sa čelnicima JKP "Vodovod i kanalizacija" i Gradske uprave. Meštani su blokirali magistralni put Novi Pazar-Kraljevo, u blizini Specijalne bolnice "Novopozarska banja", kao i stari put Novi Pazar-Raška, kod Petrove crkve. Saobraćaj je obustavljen i propuštaju se samo kola Hitne pomoći. Meštani ovog naselja skoro mesec dana nemaju vodu i snalaze se tako što na gradskim česmama prikupljaju vodu i koriste je za svoje potrebe. Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Hanefija Brničanin rekao je juče da je glavni problem u snabdevanju vodom novopazarskog naselja Deževski put nenamenska potrošnja vode. "Svake noći tu se upumpa oko 1.150 kubika vode, uz pomoć crpne stanice, jer ta naselja pripadaju drugoj visinskoj zoni i snabdevaju se vodom preko pumpe", rekao je on, ukazujući da je to prevelika količina vode za snabdevanje 700 domaćinstava, koliko ih živi u naseljima Deževski put i Postenje. Brničanin je istakao da takvih područja ima najmanje na 10 lokacija u drugoj i trećoj visinskoj zoni u Novom Pazaru i da ta dva naselja nisu jedini problem u vodosnabdevanju u gradu, već samo jedan od ostalih.

"Situacija sa vodonabdevanjem se neće popraviti sve dok se svest građana ne popravi i ljudi shvate da se pitka vode ne koristi za navodnjavanje i zalivanje nego za osnovnu ljudsku potrebu", zaključio je Brničanin. Meštani su protest prekinuli juče oko 15 sati. U Novom Pazaru se rekonstruiše vodovod, pa su uvedene i restrikcije, a dosta naselja je bez vode prethodnih dana.