Foto: Profimedia

po njemu su snimili film

BIO JE VOJNIK HITLEROVOG ODREDA SMRTI! Završio je kao ratni ZAROBLJENIK u logoru u Britaniji, a onda je postao legenda Sitija! Podanik mračnog režima osvojio je navijače igrajući sa SLOMLJENIM vratom!

Priča koja ostavlja bez daha! Legenda Mančester sitija, Nemac Bert Trautman, bio je član Hitlerovih odreda smrti, zarobljen je i prebačen u Englesku, gde je sasvim slučajno posto fudbalski golman...

Fudbal
> 12:02h

O neverovatnoj životnoj priči legendarnog Berta Trautmana snimljen je film "Golman". Ova istinita priča o nemačkom golmanu sigurno će namamiti mnoge da pogledaju film.

Bert je rođen u Bremenu između dva rata, 1923. godine. U mladosti se isticao u raznim sportovima: atletika, fudbal... Pristupio je organizaciji "Jungfolk" (nešto kao mladi izviđači), iz koje se u nacističkoj nemačkoj vršio odbabir za služenje u vojsci. Početkom Drugog svetskog rata pristupio je Luftvafeu, privo je bio operater, a zatim padobranac. Ubrzo je prebačen na Istočni front, gde se veoma istakao i dobio nekoliko odlikovanja, među kojima je i "Gvozdeni krst".

foto: Profimedia

Posle sloma svoje jedinice i sreće da po ko zna koji put ne pogine u toku rata, odlučio se na povratak kući – u Bremen. Tada se njegova sudbina poigrala, već je tokom rata bio hvatan od strane Rusa i pripadnika francuskog pokreta otpora, oba puta uspevao je da umakne. Ovoga puta bežeći od američkih progonitelja, preskočio je neku ogradu i bukvalno se našao na zemlji pred Britanskim vojnikom. Proveo je četiri godine u logoru za ratne zarobljenike u Engleskoj, Budući da je deo zatvoreničkog života bilo i bavljenje sportom, Trautman je provodio vreme igrajući fudbal, ali na gol je stao tek kada se povredio i nije mogao da igra u polju. Od tada, njegovo mesto je uvek bilo između stativa.

Kada je pušten na slobodu 1948. godine, odbio da bude vraćen u Nemačku, jer je Englesku već tretirao kao svoj dom. Počeo je da radi na farmi, a iz hobija je branio za nižerazredni klub "St Hellens Town" i o njegovim bravurama na golu se pričalo sve više i više.

foto: Profimedia

Na startu naredne sezone dobio je poziv Mančester sitija. kako su ratne rane još bile sveže, njegov dolazak u siti izazvao je masovne proteste. Čak 20.000 ljudi izašlo je na ulice jer je u redove Građana došao bivši nemački vojnik.

Međutim, svojim sjajnim partijama utišao je i najglasnije kritičare, a ikona kluba je postao nakon nastupa u finalu FA kupa 1956. godine. Te godine po izboru novinara proglašen je za najboljeg igrača lige, prvi golman kome je to ikada uspelo. U finalu Kupa, Siti je igrao sa Birmingemom, njegov tim je vodio (3:1), a protivnik je žestoko napadao. Prilikom jedne intervencije u 75. minutu, junak ove priče sudario se sa protivničkim napadačem, spasao je gol, ali i zadobio povredu vrata. Kako izmene nisu bile dozvoljene, morao je da povređen stoji na golu do kraja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Uprkos bolu, uspeo je da još nekoliko puta spasi svoju mrežu i osvoji svoj jedini trofej u karijeri. Kako i nekoliko dana posle slavlja bol nije jenjavao, obratio se lekaru, rentgenski snimak doneo je frapantnu novost, igrao je sa slomljenim vratom, a milimetri su ga delili od smrtonosnih povreda.

Po okončanju igračke karijere, Nemac je ušao u trenerske vode, nije ostavio mnogo traga u klubovima, a radio je i kao selektor, predvodio je Burmu, Tanzaniju, Liberiju i Pakistan.

foto: Profimedia

Preminuo je u 89. godini života u mestu La Ljosa blizu Valensije u Španiji.

Kurir sport/Utakmica.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: