Foto: Zorana Jevtić

Poruka

MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI AMFILOHIJE: Ne mogu od mene da traže da se crkva sruši

Rekao sam da sam dao blagoslov za krstionicu, a ne za crkvicu. Onda sam tražio od oca igumana da se crkvica izmesti, a krstionica treba da ostane, nema sumnje, jer je to obnovljena krstionica cara Konstantina iz 4. veka

Društvo
> 22:04h

Nadam se da će crnogorska vlast, koja je nameravala da ruši krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila u Tivtu, shvatiti da je ne treba rušiti jer crkvica je simbol jedinstva i zajedništva i treba da bude simbol pomirenja, a ne simbol mržnje i raskola, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit je rekao da je o krstionici razgovarao s Duškom Markovićem, premijerom Crne Gore.

- Rekao sam da sam dao blagoslov za krstionicu, a ne za crkvicu. Onda sam tražio od oca igumana da se crkvica izmesti, a krstionica treba da ostane, nema sumnje, jer je to obnovljena krstionica cara Konstantina iz 4. veka.

To sam mu zaista rekao - da se ono gore izmesti, nisam rekao da se ruši. Zaista bi bio greh pred Bogom i bio bi znak umnoženja deoba i mržnje u Crnoj Gori - rekao je Amfilohije tokom besede u manastiru Stanjevići.

Rušenje krstionice Suza Njegoševa u vlasništvu mitropolije crnogorsko-primorske, koje je bilo zakazano za 2. april, nije obavljeno, jer je veliki broj vernika sa sveštenstvom držao moleban i opkolio građevinu. Amfilohije kaže da sada niko od njega ne može da traži da se ta crkvica ruši: - Ne mogu od naroda da to uradim, niti da dozvolim. Kao što vidite, ovih dana neprekidno je stotine ljudi iz Boke Kotorske, pa i šire, koji stoje pored crkvice i sada ne može niko od mene da traži da rušimo tu crkvicu.

Njega raduje što su i braća rimokatolici branili svetinju. - To je mnogo značajno, to je prvi put u poslednjih možda i nekoliko vekova, od mletačkih vremena, da se tako nešto događa - poručio je on.

Zajedno protiv bagera Hrvat branio krstionicu

Andrija Petković, katolik i Hrvat iz Tivta, sa sugrađanima je branio krstionicu. - Tamo su bili moji prijatelji, kumovi, komšije i rođaci pravoslavne vere, kod kojih idem na slave, Božić i Uskrs i bilo bi licemerno da im dolazim za trpezu i da ih gledam u oči, a da nisam bio tamo kada se oni bore za svoju svetinju. Smatram da je nepravedno da duž cele obale imamo brojne nelegalne objekte, a da se prva na udaru našla krstionica - kazao je Petković za medije.

Kurir.rs/ M. Branković Foto: Zorana Jevtić