Foto: Dragana Udovičić

nečista krv

NAKON 43 GODINE OD PREMIJERE VERA ČUKIĆ O ULOZI SOFKE: Još pamtim svaku reč! Želim da i ova nova "Nečista krv" ima isti uspeh i obeleži ovo vreme!

Pop kultura

Nedavno su se navršile tačno 43 godine od poslednje premijere Stankovićeve "Nečiste krvi" u Narodnom pozorištu u Beogradu. I dok svi iščekuju novo pozorišno iščitavanje komada Bore Stankovića, čija će premijera biti 12. aprila na Velikoj sceni, u režiji Milana Neškovića, nekadašnja prvakinja Drame Vera Čukić u ekskluzivnom razgovoru za Pozorišne novine prisetila se nekih trenutaka vezanih za tu kultnu predstavu u režiji Gradimira Mirkovića, u kojoj je maestralno tumačila lik Sofke.

"Igrala sam deset godina i više od tri stotine puta. Bila sam Sofka u Narodnom pozorištu u Beogradu i širom naše zemlje Jugoslavije, pa i van nje. Svuda je ova predstava imala ogroman uspeh, i kod publike i kod kritike. Sećam se kako se zbog velikog interesovanja predstava igrala svaki drugi dan, a događalo se da smo je igrali i dva puta dnevno. Aplauzi su pratili svaku scenu, a na kraju predstave, koja je trajala više od četiri sata, gledaoci nam nisu dali da odemo sa scene punih dvadeset minuta", kaže Čukićeva i dodaje:

foto: Dragana Udovičić

"Sve same legende pozorišta i scene igrale su u "Nečistoj krvi". Predstava je pogađala potrebu i razmišljanja publike u tom vremenu, a poštovala je ono što je Bora Stanković želeo da kaže ovom dramom", ističe glumica i kaže da joj je premijera "Nečiste krvi", održana 5. decembra 1975, ostala u sećanju za ceo život - još uvek, i dan-danas, pamti svaku rečenicu iz predstave, svaki pogled partnera, kao i sve misli koje su joj, kako kaže, letele kroz glavu.

"Želim da i ova nova "Nečista krv" ima isti uspeh i obeleži ovo vreme u pozorištu kao što je ona naša uspela i obeležila naše pozorišno vreme", zaključuje dramska umetnica.

Kurir.rs / Pozorišne novine / Foto: Dragana Udovičić