Foto: printscreen YT

otvoren

VALTER SE VRATIO U SARAJEVO: Ovo što ima prestonica BiH nema niko na Balkanu! Otvoren muzej posvećen kultnom jugoslovenskom filmu koji je gledalo više od milijardu ljudi! (VIDEO)

SARAJEVO - Film “Valter brani Sarajevo” reditelja Hajrudina Šibe Krvavca postigao je, osim u Jugoslaviji gde je imao kultni status, veliku popularnost i u Maovoj Kini, pa se procenjuje da ga je gledalo oko milijardu ljudi.

Bosna i Hercegovina
> 20:51h

Posebno je zanimljivo da je film zapravo slobodna interpretacija dela ratnog puta stvarne osobe, Vladimira Perića Valtera, koji je zaista bio komandant sarajevskih ilegalaca u pokretu otpora, poznat kao izuzetno inteligentan i sposoban i hrabar komandant.

U filmu ga je igrao jedan od najpoznatijih jugoslavenskih glumaca Velimir Bata Živojinović, a film je začinjen besmrtnim citatima koji su praktično postali deo opšte kulture, različitim anegdotama i događajima vezanim uz film kao što je na primer, pivska etiketa sa likom Bate Živojinovića kao Valtera.

Kult filma “Valter brani Sarajevo” nastavljen je otvaranjem prvog filmskog muzeja u Bosni i Hercegovini 6. aprila. Nismo čuli da tako nešto postoji u drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije.

O muzeju koji je posvećen filmu koji je Vladimira Perića Valtera učinio kultnom figurom bosanskohercegovačkog pokreta otpora govori idejni pokretač muzeja Jasmin Duraković.

"Muzej se nalazi u centru Sarajeva, iznad pijace Markale. Posetiocima će se ponuditi drukčije iskustvo. Valterov muzej je multimedijski ulazak i uranjanje u svet filma koji je napravio Hajrudin Krvavac ne znajući da će biti verovatno najgledaniji film snimljen u Jugoslaviji.

Krenuli smo od toga da napravimo filmski muzej, ušli smo u sve upravo kao da radimo film. Znači, radili smo rekonstrukcije scena iz filma, neke od ključnih mesta, poput fotografske radnje, sajdžijske radnje, nemačkog štaba, sahat-kule.

Radili smo klasične postere i figure koje su radili akademski vajari iz Sarajeva i profesori Likovne akademije, pa onda vlasuljari i kostimografi, voštane figure reditelja Hajrudina Krvavca i trojice glavnih glumaca u filmu, Bate Živojinovića, Ljubiše Samardžića i Radeta Markovića.

Kasnije ćemo napraviti i Jovana Janićijevića Burduša i Rolfa Romera koji je glumio nemačkog generala Bišofa. Radili smo i audiomiks, zvučnu kulisu za taj prostor koji je kao da uđete u 3D. Ubrzo ćemo napraviti i stream.

Radimo i na mapiranju lokacija na kojima je film sniman, završili smo dve, jedna je upravo vidikovac gde je izgovorena rečenica “Seen sie dise Štadt? Das ist Valter” što je već turistička znamenitost, a druga je lokacija kod Begove džamije. Uradiće se i turistička tura Valter brani Sarajevo", kaže Jasmin Duraković.

Muzej “Valter brani Sarajevo” mogao bi u najkraćem roku da postane međunarodno poznat. I zbog popularnosti filma u BiH i susednim zemljama, ali i zbog popularnosti na drugoj strani svijeta, u Kini. Svakako se očekuje da postane turistička atrakcija.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto printscreen YT