Foto: Privatna Arhiva

NE NAPADAJU LJUDE ZA SADA

OVO SE U NIŠU NE PAMTI! Šakali se odomaćili kod aerodroma Konstantin Veliki!

Srbija

Još se nije dogodilo da se šakali iz šume, prirodnog staništa toliko spuste blizu grada pa čak se može reći i da su se nastanili u Nišu i to blizu niškog aerodroma "Konstantin Veliki.

Čitaoci nam javljaju da ih je moguće videti preko dana i da ponekada idu u grupama.

- Oni za sada ne napadaju ljude, ali prave veliku štetu poljoprivrednicima. Njihov pririodnio radijus kretanja je 60 kilometara i u Nišu se mogu videti na kilometar od naselja "Ratko Jović". Tu desno od aerodroma im odgovara stanište jer je tu zabranjen lov, a blizu je napušteni viojni objekat gde je i dalje zabranjen pristup ljudima. Najopasniji eventualni problem sa ovim životinjama koje su nešto između vuka i psa je da su veliki izazivači zaraza jer se hrane drugim životinjama - priča nam jedan od meštana Medoševca koji je do nedavno na tom mestu šetao psa.

On kaže da nema ništa protiv životinja, ali da "ne zna šta je u glavi šakala" i koga može da napadne u trenutku kada ogladni.

Ovi predatori su stalno na meti lovaca. U Nišu se čak organizuje i Šakalijada gde grupa lovaca ide u niške šume u opštini Pantelej ne bi li suzbila njihov broj.

Kurir.rs/M.S./Foto: Privatna arhiva