Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

biće potpisano više sporazuma između dve zemlje

SUBOTICA: Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, potpisano 11 sporazuma

Politika
> 13:49h

SUBOTICA - U Subotici je u toku zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, nakon koje će biti potpisano više sporazuma između dve zemlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na početku sednice istakla da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja.

Takođe, podsetila je da su srpska i mađarska kompanija počele zajedno da grade fabriku za preradu voća u Arilju, što pokazuje da je Mađarska izašla u susret našim molbama da njihove investicije u Srbiji, idu i van Vojvodine.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijerka je navela i da je prošle godine robna razmena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi evra, što je, kako je rekla, rast od 15 odsto u odnosu na 2017. godnu.

Nakon sednice predviđeno je potpisivanje više sporazma između dve vlade, iz oblasti energetike, saobraćaja i infrastrukture. Takođe, predviđeno je obraćanje premijera Srbije i Mađarske, Ane Brnabić i Viktor Orban. Uoči sednice dve vlade, srpski ministri razgovarali su u odvojenim, bilateralnim susretima, sa mađarskim kolegama.

Potpisano 11 dokumenata, i o nostrifikaciji diploma

Nakon današnje zajednčke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici, između dve vlade i ministarstava Srbije i Madarske potpisano je 11 dokumenata.

Premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su, Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza izmedu Srbije i Mađarske.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i madarski šef diplomatije Peter Sijarto potpisali su Memorandum o razumevanju izmedu dve vlade u oblasti evrointegracija. Ministar obrazovanja Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler su potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja, izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Sporazum o održivom upravljanju prekogranicnim vodama, parafirali su

ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.

Pinter je potpisao i sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem Sporazum o tehničkoj pomoći u sprovođenju zakona izmedu dva Ministarstva.

Između srpskog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za tehnologije i inovacije Mađarske potpisan je Memorandum o unapredenju železničke linije između Segedina i Subotice, a potpisali su ga ministri Zorana Mihajlović i Laslo Pulković. Oni su potpisali i Sporazum o unapređenju prevodnice za brodove na srpskoj strani Tise.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i mađarski ministar odbrane Tibor Benk potpisali su Izjavu o namerama o saradnji dva ministarstva. Ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler Kašler i srpski ministar sporta Vanja Udovicić potpisali su Memorandum o razumevanju u oblastima omladine i sporta.

Sporazum dve vlade u saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministar zadužen za ekologiju u Vladi Srbije Goran Trivan i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Memorandum o razumevanju izmedu ministarstava odbrane o vojnotehnickoj saradnji potpisaće pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović i vladin poverenik Mađarske Gašpar Marot.

(Kurir.rs/Tanjug)