Foto: AP/Eugene Hoshiko

uvrnuto

OVAKO IZGLEDA MESTO ODAKLE SU SVI POBEGLI: Pusto je više od 30 godina, a sablasne zgrade kriju jednu mnogo mračnu tajnu (FOTO, VIDEO)

Oko devet milja od grada Nagasakija nalazi se napušteno ostrvo zvano Hašima, koje je od 1887. do 1974. funkcionisalo kao pogon za ugalj.

Planeta

Kada su rezerve uglja potrošene a nafta počela da ga menja, rudnici su ugašeni a ostrvo je ostalo pusto narednih 30 godina. Ipak, ovo ostrvo ima mračnu istoriju.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Tokom Drugog svetskog rata Japanci su na njemu iskorišćavali korejske civile i kineske ratne zarobljenike kao prisilne radnike. Procenjuje se da je od tridesetih do kraja rata tamo umrlo više od 1.000 radnika, zbog loše bezbednosti na radu, pothranjenosti i iscrpljenosti.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Turističko mesto pod zaštitom UNESCO postalo je 2015. godine, ali njegova zaostavština je i dalje enigma.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Zna se da je Japan u pokušaju da stigne zapadne kolonijalne sile, krenuo u brzi industrijski razvoj počevši od sredine 1.800-ih i iskoristio je ostrvo Hašima za taj poduhvat. Nakon što je Micubiši kupio ostrvo 1890. godine, firma je razvila "morske zidove" i počela vađenje uglja iz mora, prvi takav poduhvat u Japanu.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Tu je izgrađena i prva japanska armiranobetonska zgrada za rudare a na njemu je 1959. živelo rekordnih 5.259 stanovnika.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Nakon što je Japan kolonizovao Koreju i napao Kinu, koristili su regrutiranu radnu snagu kako bi prisilili hiljade ljudi na rad u rudnicima. Radnici su tvrdili da su uslovi bili naporni i nehumani, vreme vlažno a hrana loša. Radnici su često bili tučeni a za dvadeset godina ubijeno 123 Koreanaca i 15 Kineza.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Južna Koreja se protivila kandidaturi za priznanje UNESCO ali je 2015. godine japanski ambasador pri UNESCO Kuni Sato, priznao je da je "veliki broj Koreanaca i drugih bio prisiljen da radi u teškim uslovima na nekim mestima". Planiraju Nakon toga, Južna Koreja je povukla svoje protivljenje.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Godine 1974. rudnici su zauvek zatvoreni. Za samo tri meseca, ostrvo se ispraznilo a mnoge građevine su se tokom godina obrušile.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Firma je 2002. prenela vlasništvo nad ostrvom na grad Takašima, koji je 2005. godine preuzeo grad Nagasaki.

Nakon obnove srušenih zidova, ostrvo i njegovi nesmetani stambeni kompleksi otvoreni su za turiste 2009. godine.

Ipak, veći deo ostrva je i dalje zabranjen za posetioce zbog toga što zgrade nisu bezbedne, a potrebno je puno novca da bi se sredile.

(Kurir.rs/R.M./Express.hr/Klara Glavač/Foto: AP/Eugene Hoshiko)