Foto: Printscreen Instagram

TRAGEDIJA U KANADI

NESTALA DVOJICA AUSTRIJSKIH PLANINARA: Poznate alpiniste iz Tirola zatrpala lavina u Kanadi! Stradao i njihov kolega iz SAD!

Austrija je u šoku posle vesti da su dvojica njenih državljana iz Tirola nestala u kanadskim Stenovitim planinama zajedno sa još jednim alpinistom iz SAD.

Austrija

Pretpostavlja se da je čuvene profesionalne austrijske alpiniste Davida Lamu i Hansjerga Auera i Amerikanca Džesa Roskeleja zatrpala lavina. Oni su stradali prilikom pokušaja osvajanja vrha Haus pika u nacionalnom parku Banf.

"Oni su želeli da izvedu takozvani "hardkor miks". Penjanje po ledu, penjanje po snegu i penjanje po stenama “, rekao je instruktor penjanja u Insbruku Rajni Šerer, koji je od detinjstva poznaje Lamu.

Potraga za telima je morala da bude obustavljena zbog loših vremenskih uslova. Planinar Peter Ortner koji je planinario mnogo puta sa Lamom i Aureom kaže da je David bio izuzetno oprezan i da nikada nije reskirao. On pretpostavlja da su uslovi za penjanje bili povoljni, ali šta se tačno dogodilo utvrdiće istraga.

Lama i Auer su svetski poznati alpinisti koji su su osvojili neke od najzahtevnijih svetskih vrhova. Roskelej je bio poznat po tome što je sa 20 godina osvojio najviši vrh sveta Mont Everest, i u to vreme bio najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom.

Povodom stradanja alpinista oglasili su se na Tviteru i austrijski predsednik Van der Belen i kancelar Austrije Sebastijan Kurc izražavajući žaljenje zbog njihove pogibije.

Kurir.rs/Krone.at

Foto printscreen Instagram