Foto: Vladimir Šporčić

moderno

ZANAT SAM KRAO OD STARIH MAJSTORA: Bojan Vuković, nova nada srpske umetničke scene, naslikao Kusturicu, Saleta Đorđevića i Moniku Beluči!

Kritičari smatraju da Vukovićevi radovi stilski najviše podsećaju na velikog slikara Lusijana Frojda

Pop kultura

Novo ime na umetničkoj sceni Beograda je Bojan Vuković. Poslednjih godina njegovi radovi izloženi su u brojnim gradskih kafićima i ostavljaju bez daha ne samo kritiku već i publiku.

Bojan je po obrazovanju fotograf, a po opredeljenju slikar.

- Moja prva ljubav je bila crtanje. Kroz celu srednju i osnovnu školu išao sam na časove slikanja kod profesora Miškovića. Osetili su tada da imam osećaj za kompoziciju, pa sam na njihov nagovor kasnije upisao i kameru. Nastavio sam posle fakulteta da se bavim fotografijom - kaže Bojan.

Bojan ispred svog portreta Drinke Pavlovićfoto: Vladimir Šporčić

On nikad nije odustao od svoje prve ljubavi, pa je paralelno i slikao:

- Nisam želeo da se baziram na portretima. Dobio sam šest narudžbina i onda je krenula lančana reakcija. Baza mi je kao i svima klasično slikarstvo. Učio sam od starih majstora. Izgradio sam tako svoj stil više podsvesno.

Monika Belučifoto: Privatna Arhiva

Kritičari smatraju da Vukovićevi radovi stilski najviše podsećaju na velikog slikara Lusijana Frojda.

Od portreta svako su najviše ostavili utisak slike Monike Beluči i Emira Kusturice.

- Vlasnik jednog kafića mi je poručio da ih naslikam. Oni su bili gosti kod njega i želeo je da ih ima na zidu - ističe Bojan.

Emir Kusturicafoto: Privatna Arhiva

U poslednjih nekoliko meseci Bojan je imao tri izložbe, a novu želi da napravio u svom stanu.

- Ideja je da ekipu okupim u svojoj kući. Nemam živaca, a i dovoljno slika za neku veliku galeriju. Želim da radim, ali nemam vremena da se posvetim samo slikanju zbog posla - zaključuje Vuković.

FOTO: Privatna Arhiva
FOTO: Privatna Arhiva
FOTO: Privatna Arhiva
FOTO: Privatna Arhiva

Izlet u dizajn: Nemam ambicije da stvorim svoj brend

Pored slika, Bojan je uradio i dizajn za nekoliko majica, koje su postale pravi hit u gradu. - Drugar me je pitao da uradim jedan i tako je sve krenulo. Srećem ljude koji nose moje modele. Nemam ni svoj brend, ali mi prijaju pohvale koje dobijam preko društvenih mreža - kaže umetnik.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Vladimir Šporčić