Foto: Marina Lopičić

Prevara

SKUPŠTINA DOŽIVELA DRASTIČNU TRANSFORMACIJU: Oni su u parlament ušli bez izbora

Najmanje 30 poslanika sadašnjeg saziva promenilo je stranački dres, a najdalje su otišli oni koji su prokrijumčarili stranke koje nisu ni postojale u vreme izbora

Politika
> 17:55h

Srpski parlament postao je rasadnik preletača, jer je prolazno vreme aktuelnog saziva odlično: najmanje 30 poslanika je promenilo stranku!

Poslednje prestrojavanje unutar Dveri, koje su zbog prebega i svađa ove nedelje ostale bez poslaničkog kluba, samo je vrh ledenog brega. Sagovornici Kurira kažu da je koristan i dobar princip da mandat pripada poslaniku ovoga puta pretvoren u svoju suprotnost, jer su brojna talasanja u opoziciji sadašnji sastav parlamenta dovela do apsurda.

foto: Zorana Jevtić, Saša Čović, Beta/Branislav Božić

Vuk Jeremić i Dragan Đilas najbolje su iskoristili preletačke sposobnosti pojedinih poslanika i uspeli da bez učešća na izborima uvuku svoje stranke u parlament. Glas Jeremićeve Narodne stranke čuje se u Skupštini kroz poslaničke nastupe Sande Rašković Ivić, koja je ušla sa liste DSS, Dijane Vukomanović, koja je ušla sa liste SPS, i Miroslava Aleksića, koji je ušao u klupe kao poslanik sa liste Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka. Ova trojka je u međuvremenu dobila visoke pozicije u Jeremićevoj stranci.

foto: Beta/Milan Obradović

Tek formirana Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa dobila je svog zastupnika tako što je Marinika Tepić, koja je postala potpredsednica ove partije, izneverila prvo LSV, sa kojim je ušla u parlament, a zatim i Zorana Živkovića, koga je praktično oterala iz sopstvenog poslaničkog kluba i sela na mesto šefa poslaničke grupe Klub samostalnih poslanika.

Politička trgovina Gotovo je nemoguće ispratiti kako su se pravile kombinacije za formiranje poslaničkih klubova, kako su se raspadali postojeći i pravili novi i, na kraju, kako je politička trgovina u parlament prokrijumčarila ne samo stranke i pokrete koji nisu učestvovali na izborima već nisu ni postojali u vreme održavanja izbora. Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić za Kurir kaže da je to najdrastičnija anomalija koju je doneo princip da mandat pripada poslaniku. - Pratimo evropske vrednosti i ovaj princip ima svoje utemeljenje, ali to je sada otišlo u svoju suprotnost, kao što se često u Srbiji dešava. Umesto da ti poslanici zadržavaju mandat upravo da bi odgovarali građanima, došli smo u situaciju da oni trguju time i bukvalno predaju legitimitet nekim novonastalim pokretima i strankama koje ne samo da nisu učestvovale na izborima nego nisu ni postojale u vreme izbora. To je zaista najveći apsurd - naglašava Pejić.

Prekrajanje izborne volje Za njega su problematični i oni koji prihvataju takve poslanike. - Meni bi bilo ispod časti da primim tako nešto bez ikakve zasluge. Valjda neki politički ponos im nalaže da se izbore sami za poslanička mesta. Najblaže rečeno je neozbiljno ovo što imamo danas, a to je da neki poslanici čak i po nekoliko puta promene stranku ili klub i drastično odstupe od onoga za šta im je poveren mandat - naglašava naš sagovornik. Pravni stručnjaci smatraju da bi ovakvo prekrajanje izborne volje građana moglo da bude sprečeno novim pravilima u Poslovniku Skupštine, kojim bi poslanik mogao da napusti matični poslanički klub, ali bi mu, ukoliko odluči da ga napusti, bilo zabranjeno da ode u drugi, dakle, mogao bi da bude isključivo slobodni poslanik.

Bogoljub Milosavljević Samo građani kažnjavaju prelete Profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević za naš list ocenjuje da se trgovina mandatima i politička preletanja jedino mogu kazniti na izborima. - Jedino građani treba da procene takvo ponašanje i kazne ga. Setite se da smo relativno skoro imali blanko ostavke, odnosno rešenje po kojem su stranke raspolagale poslaničkim mandatima, pa je i u tom sistemu bilo drastične trgovine.

foto: Beta/Miloš Miškov

Zemljotresi Isteruju stare, uteruju nove stranke

Jedan od najvećih zemljotresa u ovom sazivu bila je situacija kada je DSS ostao bez svog poslaničkog kluba, jer im je leđa okrenula bivša predsednica te stranke Sanda Rašković Ivić i povela još nekoliko poslanika, a raspala se i poslanička grupa Nove Srbije. Poslanici DJB su se podelili u nekoliko grupa, pa je tako nastala i Stranka moderne Srbije, koja nije bila na izborima, dok su neki poslanici Saše Radulovića otišli u samostalni klub. Bez kluba je ostao i LSV nakon odluke da ga napusti Marinika Tepić, iako mu se u jednom trenutku priključio i lider LDP Čedomir Jovanović u nameri da to spreči. Zoran Živković tvrdi da je isteran iz sopstvenog kluba, jer je Marinika Tepić praktično u parlament prokrijumčarila Dragana Đilasa i njegovu tek osnovanu Stranku slobode i pravde.

Kurir.rs/Ivana Kljajić