Foto: Profimedia

pometnja

SRPKINJE ŠIRE NOGE DA DOBIJU GUČIJEVU TORBICU, ONE SU DOBROVOLJNE NEROTKINJE: Pesnik Ivan Ergić izazvao ZEMLJOTRES otrovnim stihovima! Ovo je pesma koja je sledila sve

Društvo

Ove danas žene ne žele da rađaju, dobrovoljne nerotkinje. Sačuvaj bože. One šire noge da dobiju Gučijevu torbicu, a ne dete. Što se ne ugledaju na naše bake? Njima ništa nije falilo.

Ovim stihovima, koji su mnogi ocenili kao skandalozne, započinje pesma "Nerotkinje" nekadašnjeg fudbalera, a današnjeg pesnika Ivana Ergića. Stihovi su izazvali pravu buru na društvenim mrežama i lavinu osuđujućih komentara.

Ruganje ženama

- Moja baka je izgubila sina, koji se ugušio pokriven u krevecu jer je ona morala u polje. Kasnije su iz knjige rođenih redovno stizali pozivi za vojsku, koje bi ona preplakala - nastavak je ove pesme, a "mizoginija" i "šovinizam" samo su neke reči kojima su građani opisivali ove stihove.

Sandra Jovanović iz udruženja Šansa za roditeljstvo podseća da je pravo svake žene i svakog para da odluči šta želi.

- Svako prozivanje žena i parova koji se bore s neplodnošću jeste nešto što je uvredljivo. U Srbiji svaki šesti par ima problem sa začećem, ta brojka ne sme biti zanemarljiva, a nikako ne sme biti nešto čemu će se bilo koje društvo rugati. Uvredljivo možda i jeste, ali za žene koje dobrovoljno ne žele da rađaju - rekla je Jovanovićeva za Kurir.

foto: PrintScreen

Istinita priča

Ipak, Ivan Ergić za Kurir objašnjava da su u pitanju bile ironija i kritika konzervativnog dela društva.

- Pesma je natopljena ironijom i sarkazmom i, ako to neko ne vidi, problem je komunikacijski i u ličnoj percepciji. Uvek sam bio na strani emancipacije i zaštite žena, to svi znaju. Pesma je zapravo antikonzervativna, ironijska kritika te lažne dileme zbog čega su današnje žene navodno karijeristkinje, a sa druge strane, navodno treba da se ugledaju na naše bake i da to bude model ponašanja sada. Zato je i dat taj katastrofalni primer. Inače, to je istinita priča, takav slučaj se zaista dogodio mojoj baki... Žena ima apsolutno pravo na izbor da li da rađa ili ne, a želim da naglasim da pritisak podizanja nataliteta ne sme biti na ženama - rekao je Ergić za Kurir.

Ko je Ivan Ergić

Igrao za Juventus i Bazel

* Ivan Ergić je bivši fudbaler Juventusa, Bazela, Bursaspora i reprezentativac Srbije i Crne Gore * Autor je brojnih tekstova društvene i političke tematike, piše pesme * Isticao je da je jedan sat rada radnika, lekara i učitelja vredniji nego čitava njegova karijera * Iznosio brojne kritike na činjenicu da su fudbaleri najveći uzori mladima

Izdavačka kuća

Namera pesme je suprotna

Izdavačka kuća "Kontrast izdavaštvo" koja je na svojim profilima i podelila sliku sporne pesme "Nerotkinje" objašnjava da je u pitanju ironija. - Namera pesme je upravo suprotna, da kritikuje uvrežena mišljenja i predrasude jednom lepom stilskom figurom pod imenom ironija. U prvoj strofi Ivan navodi upravo tu gomilu opštih mesta... I završava je sa rečenicom: "Njima ništa nije falilo", da bi u sledećoj pokazao na primeru svoje bake kako im je i tek kako mnogo toga falilo, a fali i danas - napisili su iz "Kontrast izdavaštva".

Nerotkinje

Ove danas žene ne žele da rađaju, dobrovoljne nerotkinje sačuvaj bože one šire noge da dobiju gučijevu torbicu a ne dete što se ne ugledaju na naše bake njima ništa nije falilo

moja baka je izgibila sina koji se ugušio pokriven u krevecu jer je ona morala u polje kasnije su iz knjige rođenjih redovno stizali pozivi za vojsku koje bi ona preplakala

(Kurir.rs/Jelena Pronić)