Foto: Južne vesti/LJ.F.

ne žele mini hidroelektranu

AKTIVISTI I MEŠTANI RAKITE POBEDILI INVESTITORA: Zabranjeni dalji radovi, cevi u dužini od 350 metara moraju da se izvade

Srbija

Pravna borba oko izvođenja radova na mini-hidroelektrani u Rakiti i dalje traje, žalbu investitora mini-hidroelektrane na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kojem je dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara, odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Dok ekološki aktivisti kažu da je ovo njihova velika pobeda, investitor Goran Belić kaže da će obratiti Upravnom sudu.

Ilustracijafoto: Južne vesti/LJ.F.

Prvobitnim rešenjem investitoru je zabranjen rad na gradnji mini-hidroelektrane u suprotnosti sa izdatim uslovima zaštite prirode Zavoda za zaštitu prirode i naloženo mu je da postavljene cevi u dužini od 300 do 350 metara izvadi i teren vrati u prethodno stanje. Po tim uslovima investitor nije smeo da gradi u okviru prirodnog korita velikih voda, a upravo to su inspektori na terenu utvrdili.

Na ovo rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine investitor je podneo žalbu, a kako je ona odbijena kao neosnovana, ostaje mu da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom, što će, kako je rekao novinaru Južnih vesti, i učiniti.

Aktivistkinja Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković kaže da su nadležni konačno počeli da rade svoj posao zahvaljujući velikom pritisku javnosti.

Ilustracijafoto: Južne Vesti/LJ.M.

- Mi smo se obratili inspekciji zato što smo znali da se nezakonito gradi. Oko 90% svih mini-hidroelektrana se gradi delimično ili celom dužinom u koritu velikih voda. Pozivamo ljude da pišu inspektorima u svojim krajevima da bi videli da li se poštuju odobreni uslovi - kaže Radojkovićeva.

Dodaje da se bore protiv nezakonja, da su zato i blokirali radove i sprečavali izgradnju, ali da država nije htela da čuje njihov glas.

- U Rakiti su radovi uznapredovali usled višegodišnjeg žmurenja nadležnih institucija, ali ne sumnjamo u krajnji pozitivni ishod, kao što je bio slučaj sa "Paklešticom". Ima nade, ako si istrajan i uporan kao što smo mi bili - poručuje aktivistkinja.

Sa druge strane, investitor Goran Belić kaže da Ministarstvo zaštite životne sredine nije nadležno da donosi rešenja o zabrani radova, te da će se žaliti Upravnom sudu.

Ilustracijafoto: Južne vesti/ORSP

- Ovde se radi o onoj narodnoj poslovici “Kadija ti sudi, kadija te tuži”. Na ovo drugostepeno rešenje ide tužba sudu koji će, siguran sam, doneti pravu odluku, a kakva god ona bila, mi ćemo je poštovati - kaže Belić.

Ponavlja da ima urednu građevinsku dozvolu za izvođenje radova, na koju je i Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost, te kaže da su naknadne odluke inspekcija samo populizam i zlonamerno tumačenje.

- Cevke postavljamo na trasu cevovoda koju smo dostavili u građevinskoj dozvoli, a koju su sve nadležne institucije potvrdile. Oni kažu da su u koritu velikih voda, ali one i moraju tu da budu na početku, jer je vodozahvat na reci. Fizički je drugačije nemoguće - tvrdi investitor.

Podsetimo, prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode i naložili su prestanak radova i vađenje postavljenih cevi.

(Kurir.rs/Južne vesti, Lj.Filipov)