Foto: REUTERS

Prolaze kroz agoniju

Srbi zarobljeni u paklu Sirije!

Naša državljanka Vanja Alhusein sa petoro dece ne može da pobegne iz zemlje u kojoj besni rat. Njenu sudbinu dele stotine naših ljudi, a Srbija još nije organizovala evakuaciju

Planeta
> 04:34h

DAMASK - Neizvesno. Stotine Srba koji žive i rade u Siriji, u kojoj već 16 meseci besni pobuna protiv predsednika Bašara el Asada, ne mogu da pobegnu iz ratnog pakla. Mnoge avio-kompanije obustavile su letove za tu zemlju, a avioni koji lete su prepuni. Uprkos tome, srpsko Ministarstvo inostranih poslova još nije uradilo ništa da pomogne našim građanima koji su tamo zarobljeni. Radomir Timotijević (39) iz Beograda, čija je starija sestra Vanja Alhusein (40) udata za Sirijca, sa kojim ima petoro dece, kaže za Kurir da ona ne može da se s mališanima skloni u Srbiju. - Vanja ne može da nađe mesto za avion koji leti preko Moskve, jer svi ljudi beže odande, a to je jedan od retkih koji sad uopšte leti za Siriju. Prekjuče sam izgubio svaku vezu s njom, pošto su se borbe prelile u Damask i u naselje u kojem ona živi. Poslednji put kad smo pričali rekla mi je da s prozora zgrade može da vidi vojnike koji pucaju i koriste i minobacače. Uplašena je! Tamo je haos! - ispričao je Timotijević. Prema njegovim rečima, sad se svi sklanjaju u hrišćanske četvrti grada. Vojska im je dala rok do ponoći da napuste stanove jer oni treba da očiste kvartove od terorista. Radomirova sestra je s decom išla u srpsku ambasadu u Damasku, ali tamo nije bilo nikoga od diplomata da joj pruži savet. I sam Radomir se obraćao za pomoć našoj ambasadi u Siriji i Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu, ali, kako kaže, nije dobio nikakav odgovor sve dok ih Kurir juče nije kontaktirao i tražio objašnjenje. - Ne razumem kako je država poslala avione za evakuaciju Srba iz Libije i Egipta kad je tamo izbila pobuna protiv režima, a na naše ljude u Siriji ne misli. Znam da tamo ima dosta Srba, ali za MIP oni kao da ne postoje. Do juče mi se nisu javljali, a onda su mi odgovorili da ne brinem, da oni prate situaciju i da će reagovati u skladu s tim. Ne znam da li treba da čekam da mi jave da su mrtvi i da mi onda kažu da im je žao - očajan je Timotijević.

Vanja Alhusein

Vanja sa mališanima ne može da ode iz Sirije

Borbe u centru Damaska Sirijska vojska koristi bojne helikoptere u borbi protiv pobunjenika u Damasku, tvrde aktivisti, a pobunjenici najavljuju ofanzivu. Iz helikoptera su tokom noćnih sukoba ispaljeni rafali na susedna mesta Kvadam i Hajar al Asvad, a juče se čula i pucnjava iz teškog naoružanja na trgu Sabah Barat u centru Damaska. Pobunjenici najavljuju ofanzivu „Vulkan u Damasku“, kao odgovor na „masakr i varvarski čin režima“.

Vlada: Čekamo MIP Milivoje Mihajlović, direktor kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, rekao je za Kurir da Vlada ne može ništa bez procene MIP. - Ministarstvo ima svoje službenike koji su u kontaktu sa ambasadama u svim zemljama i oni treba da naprave procenu situacije. Tek na osnovu toga Vlada može da reaguje - istakao je Mihajlović.

MIP: Ne odlučujemo mi o evakuaciji Vesna Sekerezović, portparolka srpskog Ministarstva inostranih poslova, rekla nam je da odluku o tome da li naši građani treba da budu evakuisani iz neke zemlje donosi država?! - Ministarstvo inostranih poslova je samo jedan od organa koji u tome učestvuje. Konačnu odluku treba da donese Vlada, na osnovu procena situacije drugih državnih organa - objasnila je Sekerezovićeva.