Foto: Kurir

Svečarski

DANI KADA SE POLITIČARI POSVEĆUJU SVOJIM PORODICAMA: Ko ima tvrđe jaje? Neko se u borbi kuckanjem našao sa decom, neko sa kolegama političara! PRAZNIČNI DUH VLADA!

Ovo je vreme kad političari nakratko zaborave na obaveze. Neki ministri su, ipak, praznik proveli radno, neki su bili i na terenu, ali su, uprkos svemu, kako kažu, uspeli da pronađu vremena da oboje jaja.

Politika

Zoran Đorđević:Ministar s decom iz doma u Zvečanskoj

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je uoči velikog praznika posetio decu u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj. On se tom prilikom sa najmlađima kucao jajima, poželevši im srećan praznik. Prisustvovao je i farbanju jaja.

Farbanje jaja je prilika da i mi odrasli naučimo ponešto od dece, ali i da ih kroz igru vaspitavamo da su tradicija, porodica, bliskost među ljudima i međusobna briga karakteristike zdravog društva - poručio je ministar, koji je posetio i najstarije u Gerontološkom centru Bežanijska kosa.

Marijan Rističević I Vjerica Radeta: Marijanove kokoške nose jaka jaja

Ljuti politički suparnici, narodni poslanici Vjerica Radeta (SRS) i Marijan Rističević (SNS), odmerili su snage u razbijanju uskršnjih jaja. Iako je Radeta, kao dama, imala prednost da udari prva, ipak je izgubila od kolege naprednjaka.

- Imate li plavo jaje za mene? To je boja nas radikala - birala je prva Radeta, dok je Rističević tražio crveno i samouvereno poručivao:

- Meni je svejedno koje je kad znam da ću da pobedim.

I zaista, kad su stali na megdan, naprednjak je odneo pobedu: 1 prema 0. Revanša nije bilo.

- Hajde, Vjerice, izvoli, imaš prednost, udri sad, da te vidim - govorio je Rističević.

I posle kucanja, Radeta je završila u ruci s jajem polomljenim s obe strane.

- Pobedio je Marijan! On čovek ima domaće kokoške, verovatno je on doneo jaja - rekla je Radeta, dok je Rističević dodao: „Pobedila je moja vera.“

Oni su građanima poželeli da u nedelju u miru i radosti proslave najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

foto: Kurir

Milena Ivanović: Pravimo bajku za praznik

foto: Nemanja Nikolić

Milena Ivanović, udovica ubijenog lidera SDP Olivera Ivanovića, sa sinom Bogdanom (8) proslavlja najveći hrišćanski praznik u Beogradu u krugu prijatelja i porodice, koja će doći iz Kosovske Mitrovice. Iako se, kako kaže, i dalje uče da žive sa tragedijom koja ih je pogodila, učiniće sve da Vaskrs sa sinom provede u radosti uz poštovanje pravoslavnih običaja.

Potičem iz popovske porodice i tradicija se jako poštovala u našoj kući. Kada sam se upoznala sa Oliverom, onda sam to prenela i na njega. Prvi put je počeo da slavi slavu Svetog Nikolu kada je počeo da živi sa mnom. Pre toga nije slavio. A onda smo počeli i sve naše praznike da obeležavamo na poseban način. Tako je bilo i dok je Oliver bio u zatvoru. Bogdan je rano naučio da piše slova, i to sa tatom u zatvoru. I onda bi za Vaskrs napisao poruke za oca na jajima, koje smo mu tamo nosili - priseća se Milena Ivanović.

Prošli Vaskrs, koji je bio tri meseca posle atentata, bio je jedini koji nisu obeležili.

Bio je tužniji nego svi prethodni. I to vreme uskršnjeg raspusta iskoristila sam za selidbu iz Mitrovice u Beograd kako bi se Bogdan upisao u novu školu i koliko-toliko privikao na nov grad. I zato ćemo se potruditi da za ovaj Vaskrs bude veselo. Iako se sve to dogodilo. Važno je da Bogdan zna šta su naši praznici, da nauči to da poštuje i odrasta kao dobar čovek. Pravićemo bajku od praznika. On treba da odrasta u radosti - kaže ona i dodaje da je naročito veselo bilo tokom farbanja i ukrašavanja jaja:

Farbali smo u svim mogućim bojama, ja sam umetnička duša, prepuštamo se mašti. Bogdan je nekoliko oslikao, sve je uprljao i umrljao, ali to su mi najdraža jaja. Kuvali smo ih na Veliki petak i prvo skuvano smo ostavili kao čuvarkuću. U nedelju smo kod kuće, doći će moji iz Mitrovice, kao i njegovi drugari. Bogdan pobeđuje, njemu je to važno, ima taj takmičarski duh, tako da mu svi malo popuštamo.

B.B.

Marija Obradović: Provešću Uskrs s najbližima

Potpredsednica Srpske napredne stranke Marija Obradović provešće uskršnje praznike sa porodicom i prijateljima.

Trudiću se da ovaj mini-odmor posvetim najbližima jer sam u poslednje vreme bila maksimalno okupirana poslovnim i stranačkim obavezama, pa je porodica trpela zbog manjka zajednički provedenog vremena. Bićemo u vikendici, na padinama Goča kod Kraljeva, pored reke Kamenice, pa će to biti pravi odmor - rekla je Obradovićeva za Kurir i dodala da je važno, posebno tokom praznika, da porodica bude na okupu jer je svakodnevica brza i nema vremena za opuštanje.

foto: Marina Lopičić

Đorđe Milićević: Hvala Bogu što mi je dao drugu šansu

foto: Kurir

Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine i šef poslaničke grupe SPS, otkriva za uskršnje izdanje Kurira zašto mu je ove godine posebno važno da u krugu svojih najmilijih proslavi praznik Hristovog vaskrsenja. Zbog nesreće koju je doživeo i dugog i teškog oporavka kroz koji je prošao, ovaj Vaskrs za njega je, kako objašnjava, prilika da proslavi i životne vrednosti, koje često svi zaboravimo.

Vaskrs, kao najveći hrišćanski praznik, prilika je da se podsetimo životnih vrednosti, a proslava ovog praznika dokaz je da su te vrednosti osnov našeg društva, i to ne samo kroz veru već su i osnova zajedničkog života u našem multinacionalnom i multiverskom društvu. Svaki Vaskrs provodim tradicionalno u krugu svoje porodice, ali ove godine mi je specijalno važan, jer sam zahvalan Bogu što mi je omogućio i pružio priliku da tu tradiciju i nastavim. Nakon teške životne borbe kroz koju smo porodica i ja prošli u prethodnih šest meseci, ovaj hrišćanski praznik mi definitivno predstavlja veru, nadu i želju za nastavak životne borbe - iskren je Milićević.

I.K.

Miloš Vučević: Počinjem liturgijom

Za Vaskrs ujutru idem na liturgiju u Saborni hram u Novom Sadu i kod vladike bačkog Irineja. Zatim ću otići kod roditelja na porodični ručak za najveći hrišćanski praznik.

Kurir.rs/Foto: Kurir