Foto: Beta Igor Majstorović

Ekskluzivno

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ ZA VASKRŠNJI BROJ KURIRA: Molim se Bogu za Srbiju bez podela

Snažna poruka... Bez jedinstva našega, nama nema opstanka na ovoj vetrometini. Jedina nada, jedino spasenje jeste jedinstvo među nama.

Društvo

Srpski narod na Kosovu i Metohiji ima podršku svoje crkve. Narod na Kosovu i Metohiji zna stav crkve, mi smo to nekoliko puta izražavali i mi se toga, te izjave i stava, držimo!

Ovo je ekskluzivno poručio prvi čovek srpske crkve patrijarh Irinej u vaskršnjem intervjuu za Kurir. Irinej je još jednom ponovio da se nikada ne smemo odreći naše svete zemlje, ali i da se nada da neće biti podela među Srbina.

- Bez jedinstva našega, nama nema opstanka na ovoj vetrometini. Jedina nada, jedino spasenje jeste jedinstvo među nama. Ne pripadam nijednoj politici. Želeo bih i molim se Bogu da nema nikakvih podela među nama, nego da nam bude jedina politika, jedini pogled i jedini put dobro našeg naroda.

Da li vidite izlaz i šta vi vidite kao rešenje tog višedecenijskog problema?

- Izlaza mora da bude, ja se nadam da će ga biti, ne nauštrb, već na korist Srbije. Znam naš stav, stav Srpske pravoslavne crkve i Svetog arhijerejskog sabora. Naš stav iznet je više puta, a mi ćemo ga braniti po svaku cenu.

Crkva neće odustati od ranije iznetog stava...

- Crkva stoji pri tom stavu i od toga nikada neće odustati!

Nedavno ste imali sastanak sa državnim vrhom o Kosovu i Metohiji?

- Poželjno je da ih ima i da budu češći. Imali smo isto mišljenje o problemu i isto mišljenje o tome kako da reagujemo.

Da li će crkva pomoći u toj borbi?

- Naše mišljenje o Kosovu i Metohiji je istorijsko mišljenje. Ono je zasnovano na istoriji, kulturi, na tamošnjim vrednostima koje nisu od juče, nego od kada postoji naša istorija. Naše je srce i um na KiM. Tako treba i da ostane!

Višednevna poseta

Bodrio srpski narod na KiM

Poglavar Srpske pravoslavne crkve nedavno je boravio na Kosovu i Metohiji, gde je posetio srpske svetinje, služio svete liturgije, ali obišao i sela u kojima žive Srbi povratnici. Patrijarh je u svojim obraćanjima ohrabrio srpski narod da istraje, ostane i opstane na toj svetoj zemlji. Irinej je istakao da se pogledi moćnih, koji su doprineli stradanju i takvom stanju, polako menjaju i staju na stranu pravde, te da moramo biti složni, strpljivi i da imamo mnogo nade jer vreme polako počinje da radi za nas.

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Beta/Igor Majstorović