Foto: Profimedia

selidba istorije

NAJVEĆA SLAGALICA U ISTORIJI: Herst, otac žute štampe, kupio drevni manastir u Španiji i u delovima ga preneo u Ameriku! (FOTO)

Drevni španski manastir iz 12 veka - najstarija građevina u Americi, našla se u Majamiju zahvaljujući medijskom magnatu Vilijemu Randolfu Herstu, koji je preneo iz Španije.

Planeta

Građevina čija je izgradnja trajala od 1133. do 1141. godine, stigla je pre nešto manje od jednog veka u SAD zahvaljujući Herstu, vlasniku više od 30 medija, za koje su, između ostalih, pisali i Mark Tven i Džek London.

foto: Wikimedia

Herst, čovek koga smatraju i ocem žute štampe i koji je Orsonu Velsu bio inspiracija za lik glavnog junaka u kultnom filmu "Građanin Kejn", 1925. godine kupio je manastir, čiji su kameni delovi rastavljeni u delove i spakovani u 11.000 sanduka.

"Manastir Majke Božje, Kraljice Anđela", kako se tada zvao, sagrađen je u Segoviji. Posle socijalne revolucije u Španiji, monasi su ga početkom 19. veka napustili. Ceo kompleks oko manastira je zapaljen i prodat, a imanje je pretvoreno u žitnicu.

foto: Profimedia

Ubrzo pošto je ogromna pošiljka iz Španije stigla u Njujork, Herst, za koga se smatralo i da kontroliše medije u SAD, suočio se s finansijskim problemima.

Masivni sanduci ostali su u skladištu u Bruklinu 26 godina. Godinu dana nakon smrti Hersta, po kome nosi ime i jedna nagrada za podršku i razvoj novinarstva, dvojica preduzetnika su 1952. godine kupili "pošiljku" i ponudili je nadbiskupu Floride.

foto: Profimedia

Trebalo je 19 meseci i ekvivalent današnjih 20 miliona dolara da se manastir ponovo podigne. Prema oceni magazina "Time" iz 1953, bila je to "najveća slagalica u istoriji".

Nalazi se u severnom delu Majami Biča.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia