Foto: T.Ilić

simbol stradanja i herojstva

OSVEŠTAN SPOMENIK NAJMLAĐEM RATNIKU: Momčila Gavrića Loznica i srpski narod nikada neće zaboraviti

Srbija

LOZNICA – Spomenik najmlađem vojniku Prvog svetskog rata Momčilu Gavriću osveštan je 30.4. u Loznici u prisustvu njegovog sina Branislava, predstavnika Grada Loznice i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

Osveštavanje je obavljeno dan uoči prvog maja, dana kada je 1906. u lozničkom selu Trbušnica rođen Momčilo Gavrić koji je bio najmlađi kaplar na svetu, a kao dvanaestogodišnjaka ga je vojvoda Živojin Mišić unapredio u čin podnarednika.

foto: T.Ilić

Prema rečima njegovog sina Branislava ‘’ovo je velika čast’’ koju je ukazala Loznica njegovom ocu, a on je, kako je rekao, ‘’ponosan sam u ime svih Gavrića’’.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić kazao je da je Momčilo, sin Drinske divizije, simbol stradanja sve dece u Prvom svetskom ratu, ali i nade i da mu se Loznica odužila spomenikom i jednom ulicom koja nosi njegovo ime.

- Momčilo Gavrić jeste naš ponos, nacionalni identitet i on neće, i ne može biti nikad zaboravljen – kazao je on.

Predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. položili su venac na spomenik i najavili da će od jeseni lozničkim osnovcima i srednjoškolcima početi da drže predavanja o delu Momčila Gavrića. Kako je rečeno okupljanje na današnji dan biće upriličeno i narednih godina i postaće tradicionalno.

Bronzana figura dečaka-vojnika, visoka oko 160 santimetara, rad Drinke Radovanović, nalazi se na postamentu na kome su reljefi koji simbolizuju stradanje i život, a okrenuta je prema bisti generala Pavla Jurišića Šturma u susednom parku. Postavljena je 2. novembra prošle godine povodom obeležavanja stogodišnjice primirja, proboja Solunskog fronta, i veka od oslobođenja Loznice u Prvom svetskom ratu.

foto: T.Ilić

Momčilo Gavrić je na početku Velikog rata imao nepunih osam godina. Bio je osmo dete svojih roditelja oca Alimpija i majke Jelene. U avgustu 1914. godine austrougarski vojnici su zapalili njegovu kuću i pobili porodicu. Momčilo se pridružio šestom artiljerijskom puku Drinske divizije i u svojim prvim vojničkim danima redovno je tri puta dnevno pucao iz topa da se osveti za svoju porodicu. Sa svojim pukom je kao desetogodišnjak peške prešao Albaniju i stigao do Krfa.

Bio je najmlađi kaplar na svetu. Ranjen je prilikom proboja Solunskog fronta i unapređen u podnarednika. U Englesku je završio gimnaziju i 1921. se vratio u Beograd. Živeo je u prestonici do smrti 1993.godine.

(Kurir.rs/T.Ilić)