Profimedia, Foto: Profimedia

neobično

UHVATILI RETKU POJAVU! ŠUMSKE SOVE ZAUZELE GAVRANOVO GNEZDO I U NJEMU GAJE MLADE: Pogledajte goluždrave ptiće u zapadnoj Srbiji! (FOTO)

Srbija

Društvo za zaštitu ptica Srbije objavilo je fotografije malih sova koje su se tek ispilile pa još goluždrave zatvorenih očiju ne mrdaju iz gnezda.

Gnezdo se nalazi u zapadnoj Srbiji, a deo je praćenja gnežđenja šummskih sova. Zanimljivo je i da su uspeli da fotografišu retku pojavu, odnosno kako je jedna šumska sova zauzela gnezdo gavrana i tu gaji svoje mlade.

Šumska sova je sova srednje veličine sa velikom, okruglom glavom bez uškica. Oči su tamne i prilično krupne. Osnovna boja perja je sivkasta sa braon ili riđim poprečnim i uzdužnim prugicama. U Srbiji se sreću podjednako siva i riđa morfa ove vrste. Unutrašnja pera su svetlija. Rep je kratak, a noge operjale.

Naseljuje gotovo sve tipove šuma u Srbiji, plavne zone velikih reka u Vojvodini, pobrđa i planine, zabrane, parkove i vrtove.

Zanimljivo je i to da su odrasle šumske sove privržene svojim teritorijama, dok mlade ptice lutaju do 100 kilometara od mesta izleganja.

Aktivne su uglavnom noću, kada spretno lete među drvećem i dobro pamte svoju teritoriju. Preko dana se odmara u gostoj krošnji na grani, blizu stabla ili u kakvoj duplji, ispod krova, dimnjaka, na tavanu. Često napada uljeze koji ugrožavaju gnezdo ili potomstvo.

(Kurir.rs)