Foto: Profimedia

ozbiljne rezerve

RUSIJA NAJVEĆI KUPAC ZLATA NA SVETU: U trezore je dodala 55,3 tone samo u prva 3 meseca ove godine, a OVO je pravi razlog!

Centralne banke širom sveta su u prvom kvartalu 2019. godine kupile najveće količine zlata u poslednjih šest godina, pri čemu je Rusija osigurala vodeću poziciju jer nastoji da smanji zavisnost od dolara.

Planeta
> 12:45h

Globalne rezerve zlata porasle su za 145,5 tona od početka godine do kraja marta, što je povećanje od 68 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

To je i najveći porast globalnih rezervi za ovaj period od 2013. godine, prema najnovijem izveštaju Svetskog saveta za zlato (WSG).

Ruska centralna banka je u prvom tromesečju u svoje trezore dodala 55,3 tone zlata, zahvaljujući čemu su njene, ionako velike rezerve, dostigle 2.168,3 tone, što je tu zemlju ponovo učinilo najvećim kupcem zlata, navodi se u izveštaju, a prenosi Raša tudej.

foto: Profimedia

"Rusija je kupila 274,3 tone zlata u 2018. godini, dok je drastično smanjila posed američkih obveznica, u sklopu svojih napora da diverzifikuje devizne rezerve u dolarima", poručuju iz Svetskog saveta za zlato.

Kina je zauzela drugo mesto, budući da je u prvom kvartalu kupila 33 tone zlata. Zvanični Peking je u decembru 2018. godine ponovo počeo sa kupovinom zlata nakon više od dve godine pauze.

I nekoliko drugih zemalja značajno je povećalo svoje zlatne rezerve, uključujući Ekvador, Tursku, Indiju i Kazahstan.

Želja za kupovinom tog plemenitog metala bila je podstaknuta "ekonomskom neizvesnošću koju su prouzrokovale trgovinske tenzije, sporiji rast i klima niskih ili negativnih kamatnih stopa", ocenjuje se u izveštaju Saveta.

Rusija je trenutno peta u svetu po zalihama zlata.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia