Foto: Nezavini Portal/Foča24.info

DRAMATIČNO

NESREĆA NA RAFTINGU NA TARI: Beograđanka Jelena ispala iz čamca, PLUTALA KILOMETAR I PO, jedva je spasli

Jelena Veličković (37) teško je povređena kada se prevrnuo gumeni čamac u kojem se spuštala niz reku kod Foče, zajedno sa sportistima iz Srbije

Crna Hronika
> 23:03h

Jelena Veličković (37) iz Beograda teško je povređena kada se u četvrtak, tokom rafting spusta na reci Tari, na lokalitetu Manita vrela, prevrnuo gumeni čamac u kojem je bila sa grupom turista iz Srbije.

Ona je na talasima Tare plutala oko kilometar i po, a zbog ozbiljnog oštećenja pluća hitno je prebačena u Univerzitetsku bolnicu u Foči, gde je priključena na aparate za disanje. Na sreću, život joj nije ugrožen.

foto: Nezavini Portal/Foča24.info

Najopasnija deonica

Incident koji je Jelenu umalo koštao života dogodio se oko 12.30, kada je grupa srpskih ekstremnih sportista startovala splavarenje Tarom sa čuvenog mesta Brštanovica.

- Grupa je na Taru došla crnogorskom stranom, a krenuli su sa mesta koje fočanski rafting klubovi u ovo doba godine izbegavaju zbog visokog nivoa reke. U ovom slučaju je trebalo koristiti kraću relaciju sa Graba. Čamac se prevrnuo na najopasnijem buku Borovi, a devojka je sa glavom u vodi plutala sve do Graba, gde su je uočili fočanski rafteri - izjavio je Zdravko Matović, predsednik Udruženja rafting klubova Tara i Drina.

Nenad Ikonic (desno)foto: Facebook

Nenad Ikonić, član spasilačkog tima "Volf" iz Foče, koji je učestvovao u akciji spasavanja, kaže za Kurir da se više ljudi hrabro borilo za Jelenin život.

- Šest članova našeg tima učestvovalo je u izvlačenju devojke iz ledene reke, a pomagali su i ostali koji su bili prisutni. Voda je bila ogromna, klase četiri u donjem delu reke. Spustili su se na sopstvenu odgovornost i eto šta se desilo. Doktorke iz Splita Rosana Šodan i Martina Antićević, koje su se slučajno tu zadesile, zbog nedostatka medicinskih instrumenata bile su prinuđene da improvizuju, pa su uzele dva drvena štapa pomoću kojih su držale jezik Beograđanke da se ne bi ugušila - kaže Ikonić i dodaje da je reanimacija trajala oko pola sata.

borba za Jelenin zivotfoto: Nezavini Portal/Foča24.info

Ima iskustva

Skiper Nenad Miković, koji je bio kormilar prilikom kobnog spusta, kaže za Kurir da je Jelena njegov prijatelj i da ima iskustva u ovom sportu. - Sa mnom je na raftingu bila bar šest puta dosad. Koristili smo najsavremeniju opremu koja je, verovatno, odigrala veliku ulogu. Ovakve stvari se dešavaju. Nadamo se da će ona biti dobro i želimo joj brz oporavak - priča Nenad.

(Kurir.rs/D. Stamenković - M. Vujović/Foto:Facebook/Portal/foca24.info)

Bolnica u Foči Pomno pratimo Jelenino stanje

Doktor Milovoje Dostić iz Univerzitetske bolnice u Foči kaže za Kurir da se povređena Jelena oporavlja na odeljenju intenzivne nege. - Priključena je na mašinu za mehaničku ventilaciju zbog oštećenja pluća prilikom utapanja. Čim se njeno disanje normalizuje, isključićemo je s aparata. Pomno pratimo njeno zdravstveno stanje. Uskoro ćemo odlučiti da li će ostati na našoj klinici ili ćemo je transportovati u Beograd - navodi doktor Dostić.

Bezbednosna pravila raftinga

- Uvek nosite prsluk za spasavanje - Slušajte sve što vodič (skiper) ima da kaže - Nemojte se junačiti, ostanite fokusirani - Ukoliko upadnete u vodu, gledajte da vam lice ostane iznad površine vode