Foto: Profimedia

Genetski kod

OTKRIĆA DNK PROJEKTA: Svaki deseti Srbin poreklom German! U Prijepolju 20 odsto Vikinga!

Zapis Polovina Srba ima slovensko poreklo, preostali uz germansko uglavnom nose gene starosedelaca Balkana, a velika je zabluda da su geni Srba pomešani s genima Turaka

Zanimljivosti

Zabluda je da su geni Srba pomešani s genima Turaka! Polovina Srba ima slovensko poreklo, svaki deseti germansko, a preostali uglavnom nose gene starosedelaca Balkana.

Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac izneo je ove podatke povodom Svetskog DNK dana. U bazi Srpskog DNK projekta, koji je pre sedam godina pokrenulo Društvo srpskih rodoslovaca Poreklo, a koji se sprovodi u saradnji s Centrom za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porekla.

- Reč je o dve osnovne haplogrupe I2a i R1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosedelačko, odnosno preslovensko poreklo. DNK istraživanja su pokazala da je genetski kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik i kombinovan od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog istoka. Haplogrupa I1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki 10. ili 11. Srbin ima germansko poreklo - objasnio je Rajevac.

foto: AP

On je naveo da u Prijepolju i okolini ima najviše onih koji imaju poreklo od Vikinga, te da ih je tamo više od 20 procenata. - Razlog je haplogrupa I1, inače karakteristična za pleme Drobnjaka, jedno od najraširenijih u srpskom narodu. U genetskom zapisu Srba pojavljuju se i haplogrupe za koje se pretpostavlja da su povezane s Keltima, a s takvim poreklom je oko pet-šest odsto Srba - rekao je Rajevac i naveo da Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I2a i R1a najbrojnije haplogrupe kod ovih naroda.

Goti i Vizigoti

Jovica Krtinić, predsednik Društva srpskih rodoslovaca Poreklo, objašnjava za Kurir da su kod nas zastupljene haplogrupe koje upućuju na prisustvo Kelta. On dodaje da je nekoliko germanskih plemena u prošlosti došlo na naše prostore, još od perioda kad su Goti i Vizigoti protutnjali ovim prostorom. - Polovina Srba je genetički srodna ostalim slovenskim narodima. Haplogrupa I2a, koja je kod nas prisutna, dosta je mlada, ali ima svoje ogranke na području tromeđe slovenskih zemalja Belorusije, Ukrajine i Poljske. Mi zapravo vidimo po toj haplogrupi I2a da nas ona povezuje s ostalim slovenskim narodima u tom delu. Kada se to pridruži haplogrupi R1a, koja je takođe prisutna kod nas sa oko 17 odsto, imamo te dve haplogrupe koje su dominantno prisutne kod Slovena - kaže Krtinić.

Brojke 4.500 podataka nalazi se u bazi Srpskog DNK projekta 9 procenata stanovništva ima germansko poreklo 20 procenata stanovnika sa područja Prijepolja ima poreklo Vikinga 5 odsto Srba povezano s Keltima

Iznenađenje Mali genetski upliv Turaka

Milan Rajevac je napomenuo i da je zabluda da su geni Srba pomešani s genima Turaka i tvrdi da se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centroazijske narode: - Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci preneli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod Bošnjaka je neznatan genetski upliv Turaka.

Rodbinske veze Karađorđevići i Obrenovići ista grana

Prema rečima Rajevca, tokom prethodnih sedam godina došlo se do niza zanimljivih podataka na osnovu rezultata testiranih i njihovih srodnika, pa su tako otkrivene rodbinske veze dvojice poznatih pesnika Milutina Bojića i Milana Rakića: - Pokazalo se da su njih dvojica imali zajedničkog pretka. Istraživanja, recimo, ukazuju i da bi dinastije Karađorđević i Obrenović mogle da pripadaju istoj grani.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia, AP